Este denumită ''noua colonizare verde''. Protestele împotriva guvernelor, sau persoanelor private care preiau milioane de hectare de păduri africane pentru a investi în credite de carbon sunt din ce în ce mai zgomotoase, scrie Avvenire.

Cel mai recent caz vizează Liberia, unde președintele în funcție, George Weah, pare gata să câștige un nou mandat. ''Au loc posibile încălcări ale drepturilor populațiilor locale'', protestează o parte a societății civile liberiene și ecologiștii. ''Doar unele din regiunile legate de acord sunt clasificate ca arii protejate. Restul, însă – susțin mulți – sunt terenuri supuse diferitelor tipuri de regimuri patrimoniale''.

Liberia este gata să cedeze controlul pe aproape o zecime din teritoriul său național către Blue Carbon LLC, o companie cu sediul în Dubai și condusă de Ahmed Dalmook al Maktoum, ultimul fiu al liderului emiratului, Mohammed al Maktoum. Acordul presupune administrarea a aproximativ un milion de hectare pentru următorii 30 de ani, terenuri care vor fi comercializate prin certificate de credit de carbon. Detaliile sunt enumerate într-un document pe care autoritățile ambelor țări preferă să-l păstreze secret.

''Deși piața creditelor de carbon există de câțiva ani – spun experții –, acordurile semnate între guverne și companiile private au crescut exponențial''. Ecologiștii și unii parlamentari liberieni spun că un astfel de acord ar putea încălca numeroase legi naționale privind pământul și drepturile comunității de acolo.

''Mulți locuitori din aceste zone nu știu ce se întâmplă – explică liderii Partidului Popular Liberian (LPP) de opoziție -. Sunt amenințate viețile a mii de cetățeni care au trăit mereu în zonele rurale ale țării''.

În așteptarea COP 28 programată pentru două săptămâni în Dubai, Blue Carbon LLC intenționează să achiziționeze în continuare peste 24 de milioane de hectare în cel puțin alte 4 state africane: Zambia, Zimbabwe, Tanzania și Kenya.

''Această piață verde este o mină de aur pentru economia noastră – a declarat recent William Ruto, președintele Kenyei –. Este următoarea noastră resursă naturală de exportat în străinătate''.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA