Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliul European de la Bruxelles, una dintre teme reuniunii fiind ieșirea Marii Britanii din UE. Boris Johnson va cere o amânare, dacă nu se ajunge la un acord privind Brexit.

Președintele Klaus Iohannis ”va continua să susțină importanța asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, transmite Administrația Prezidențială.

”Acordul de retragere reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru limitarea impactului negativ al retragerii Marii Britanii din UE, garantarea drepturilor și oferirea de siguranță pentru cetățeni și mediul de afaceri. Acordul de retragere reprezintă un pas necesar înspre consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit”, precizează Administrația Prezidențială.

Secretarul pentru Brexit, Stephen Barclay, a sugerat miercuri că Boris Johnson va cere Bruxellesului o amânare, dacă nu se ajunge la un acord până sâmbătă. Până acum, premierul britanic a exclus o nouă amânare. Întrebat de membrii Comisiei speciale pentru Brexit a Camerei Comunelor dacă premierul va respecta legea votată de Parlament privind necesitatea unui acord pentru a ieși din UE, Barclay a declarat că Johnson ”va respectea legea”. 

Textul adoptat de Parlament respinge un Brexit fără acord și îl obligă pe premier să solicită o extindere dacă nu se ajunge la o înțelegere până la 19 octombrie.

El a negat că ar exista un plan privind trimiterea unei a doua scrisori la Bruxelles, în care oficialilor europeni să li se spună să ignore prima scrisoare, deoarece Guvernul de la Londra nu e de acord cu o nouă amânare, relatează The Guardian.

Reprezentatul Guvernului a precizat, la începutul lunii, în fața unei instanțe scoțiene că premierul a acceptat faptul că nu are altă alternativă decât să ceară o amânare. Au existat însă informații din interiorul Downing Street 10, potrivit cărora miniștrii ar fi  găsit o modalitate de a ocoli legea votată recent în Parlament.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat miercuri că există în continuare "numeroase probleme de rezolvat" între Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord privind Brexit. El a mai spus că toate părțile vor cu adevărat să se ajungă la un acord până la sfârșitul acestei luni.

Un diplomat UE le-a comunicat jurnaliștilor de la Bruxelles că e prea târziu ca liderii europeni să aprobe în mod formal un acord revizuit la summitul care începe mâine, relatează BBC. Cel mult, ei pot oferi o aprobare politică.

Premierul finlandez, Antti Rinne, a precizat că negocierile ar putea continua după summitul european, astfel că a început să circule ipoteza unei noi reuniuni până la 31 octombrie.