Președintele rus Vladimir Putin ar fi scăpat de un atentat, după ce a început războiul din Ucraina, a susținut Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, după cum relatează presa ucraineană.

"A fost o tentativă nu demult. Aceasta este o informație nepublică și o tentativă absolut eșuată. Dar chiar s-a întâmplat acum aproximativ două luni", a spus Budanov.

  • Escaladare militară, între timp, în Donbass. Kremlinul lansează atacul asupra regiunii Lugansk, iar forțele ruse eliberează oțelăria Azovstal din Mariupol, avertizează Ministerul apărării de la Moscova, relatează agenția italiană ANSA.

"Inginerii ruși efectuează recunoașteri de inginerie și curăță terenul uzinei siderurgice de dispozitive explozive", a spus Ministerul apărării, anunțând că peste 100 de dispozitive explozive au fost distruse în două zile.

Toți prizonierii de la Azovstal, deținuți la Donețk, vor fi judecați. Dar "nu poate fi discutată posibilitatea unui schimb" a oligarhului Medvedchuk, care "nu este militar, cu cei care au părăsit Azovstal", spune Kremlinul.

  • Între timp, Kievul intervine în problema planului de pace prezentat de Italia. "Orice plan de pace, care nu prevede suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, nu este un plan durabil", a spus ministrul adjunct de externe ucrainean, Emine Diaparova.
  • "Rusia a ucis cel puțin 4.600 de civili în Ucraina din 24 februarie, inclusiv 232 de copii", a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, subliniind că bilanțul nu ia în considerare datele privind teritoriile ocupate de ruși.
  • Între timp, SUA iau în considerare trimiterea de trupe la Kiev, "pentru a proteja ambasada americană", în timp ce Moscova spune că este pregătită să reia discuțiile cu Ucraina.
  • "Numai Kievul are dreptul să-și decidă viitorul", spune președintele polonez Duda, după "zvonurile din Europa conform cărora Ucraina ar trebui să cedeze în fața unora dintre cererile lui Putin".
  • Președintele rus l-a primit luni pe Lukașenko. "Economia rusă rezistă destul de bine loviturii sancțiunilor", a declarat președintele rus Vladimir Putin la conferința de presă de la Soci împreună cu președintele Aleksandr Lukașenko, după cum a relatat "Interfax".
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la forumul de la Davos, în Elveția, a cerut "sancțiuni maxime" împotriva Rusiei. Avem nevoie de "embargo total asupra petrolului, toate băncile rusești să fie excluse din sistemele globale și să nu existe niciun schimb comercial cu Rusia", a precizat Zelenski într-o legătură video. "Acesta este momentul în care decidem dacă forța brută va domina lumea".
  • Pentagonul și Departamentul de Stat al SUA au în vedere posibilitatea de a trimite forțe speciale pentru a proteja Ambasada SUA la Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului apărării, John Kirby, pentru "The Washington Post".

"Examinăm condițiile de securitate" ale biroului diplomatic din Ucraina, "dar nu a fost luată nicio decizie", a subliniat Kirby. "Wall Street Journal" a dezvăluit că oficialii și diplomații militari americani iau în considerare trimiterea de forțe speciale pentru a proteja Ambasada SUA din capitala Ucrainei, care tocmai s-a redeschis.

Propunerea nu a fost încă prezentată președintelui american Joe Biden, subliniază sursele. Dacă decizia ar fi luată, prezența trupelor americane în Ucraina ar încălca promisiunea inițială a lui Biden, că niciun soldat american nu va pune piciorul în Ucraina.

  • "Astăzi am terminat lucrările la Desna. Din păcate, statisticile sunt următoarele: astăzi am găsit 87 de cadavre sub dărâmături. Viitorul Ucrainei va fi fără aceste persoane", a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul Forumului Economic Mondial.
  • "În urmă cu o săptămână a avut loc un atac aerian împotriva satului Desna, din regiunea Cernihiv, în apropierea căruia se află centrul de instruire al Forțelor Armate Ucrainene. Fregata rusă Admiral Makarov a părăsit Sevastopolul și se îndreaptă spre pozițiile din Marea Neagră", a anunțat armata ucraineană, citată de "Kyiv Independent". Comandamentul operațional "Sud" consideră că această schimbare crește probabilitatea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei.
  • Între timp, peste 150 de cadavre au fost găsite de serviciul de stat ucrainean de urgență sub dărâmături în orașul Harkiv (est) de la începutul invaziei ruse, a declarat adjunctul șefului serviciului, Anatolii Torianik, potrivit "Kyiv Independent". Până acum, a adăugat Torianik, 98 de persoane au fost salvate.
  • Rusia trebuie să plătească "un preț pe termen lung" pentru atacarea Ucrainei printr-o acțiune care vizează "distrugerea identității Ucrainei", a spus președintele american Joe Biden, la o conferință de presă la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, după summitul lor. "Este costul celor care doresc să schimbe pozițiile cu ajutorul forței", a adăugat Biden.
Sursa:RADOR