Răspunsul UE a fost "rapid, ferm și unitar", a subliniat președintele Adunării Naționale a Bulgariei, Rosen Jeliazkov, potrivit Darik.

Președintele Adunării Naționale a Bulgariei, Rosen Jeliazkov, a participat la Conferința președinților parlamentelor din statele membre ale UE de la Praga. Jeliazkov a susținut o alocuțiune în cadrul primei teme a forumului, "Agresiunea rusă în Ucraina și răspunsul UE".

"Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a subminat dramatic arhitectura de securitate a Europei, dar răspunsul UE a fost rapid, ferm și unitar. A trebuit să luăm decizii dificile, conștientizând în mod clar că povara este suportată de cetățenii țărilor noastre", a declarat președintele Parlamentului Bulgariei.

Potrivit acestuia, creșterea rezistenței UE, mai ales în materie de securitate a energiei și întreținerea infrastructurii critice este o parte importantă a răspunsului general al UE.

În discursul său, Rosen Jeliazkov a pus accentul pe piața energiei.

"Trebuie să continuăm cooperarea pe termen lung cu toți partenerii de încredere pentru a asigura furnizarea de gaze naturale lichefiate și gaze din conducte către UE prin intermediul platformei energetice de achiziție în comun de gaze, gaze naturale lichefiate și hidrogen", a explicat președintele legislativului de la Sofia, adăugând că un domeniu concret care necesită o atenție specială este reprezentat de investițiile în rețelele de transport a energiei electrice.

"Putem crește producția de energie electrică din surse regenerabile de zece ori, dar ce vom realiza, dacă nu vom avea o rețea care să susțină includerea lor în masă în sistem și nevoile de electrificare accelerată a sectoarelor de construcții, transport și industrie ? Bulgaria lucrează în prezent intens la o serie de proiecte pentru a face față acestei provocări. Cert este că deocamdată și pentru câțiva ani de acum înainte vom avea nevoie în continuare de gaze pentru echilibrarea sistemelor energetice - în special a celor cu un procent mare de surse regenerabile de energie. Bulgaria are capacitatea necesară pentru a contribui la asigurarea unei aprovizionări cu gaze stabile, fiabile și diversificate pentru UE", a menționat Jeliazkov.

Sursa: RADOR