Politica președintelui american, Donald Trump, a marcat o nouă eră a regresului drepturilor omului în SUA și în întreaga lume, însă a inspirat noi activiști, se arată în raportul anual al Amnesty International privind situația depturilor omului.

”Pașii înapoi făcuți de Trump în ceea ce privește drepturile omului creează un precedent periculos, ce ar putea fi urmat de alte guverne”, afirmă organizația în raportul său publicat joi, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit Amnesty International, Donald Trump și alți lideri - între care președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, președintele filipinez, Rodrigo Duterte, cel venezuelean, Nicolas Maduro, președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping - ”subminează fără milă drepturile a milioane de oameni”.

”Decizia plină de ură a Guvernului american din ianuarie de a interzice intrarea în SUA a cetățenilor din mai multe țări cu populație majoritar musulmană creează imaginea unui an în care liderii au dus politica de ură la cel mai periculos nivel”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty.

Raportul Amnesty International mai arată că Administrația Trump a înregistrat ”rezultate slabe în ceea ce privește drepturile femeilor, susținerea publică a torturii și încercarea de a lăsa milioane de persoane fără asigurări de sănătate”.

Critici la adresa Administrației Trump sunt și în ceea ce privește subminarea presei, fiind, de asemenea, notate declarațiile ambigue privind supremația rasei albe și discriminările față de persoanele transsexuale.

Totodată, Shetty a acuzat comunitatea internațională că a oferit un ”răspuns slab” la acuzațiile privind abuzuri grave ale drepturilor omului în Myanmar, Irak, Sudanul de Sud, Siria și Yemen.

În privința Europei, Amnesty International le reproșează liderilor țărilor celor mai bogate abordarea față de criza migranților.

Raportul estimează că în Europa majoritatea liderilor ''au decis că practic le era permis totul pentru a-i împiedica pe refugiați să ajungă pe coastele continentului'', conform AFP.

De asemenea, sunt evocate recentele alegeri din Austria, Franța, Germania și Olanda, unde ''anumiți candidați au încercat să traducă angoasele sociale și economice în resentimente, în particular față de migranți.