Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că are nevoie de un acces mai extins în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei în sudul Ucrainei.

AIE vrea să verifice o "discrepanță semnificativă" în datele privind nivelul apei de la barajul Kahovka, distrus săptămâna trecută și utilizat pentru răcirea reactoarelor centralei, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită la centrala Zaporojie în cursul acestei săptămâni, a declarat că măsurătorile primite de agenție arată că nivelurile de apă ale barajului la intrarea în uzină au fost stabile timp de aproximativ o zi în weekend.

"Cu toate acestea, înălțimea ar continua să scadă în alte părți ale imensului rezervor, provocând o posibilă diferență de doi metri", a declarat Grossi într-un comunicat.

"Înălțimea nivelului apei este un parametru esențial pentru funcționarea continuă a pompelor de apă", potrivit acestuia.

Distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, săptămâna trecută în sudul Ucrainei, a inundat orașele și satele din aval și a forțat mii de locuitori să-și părăsească locuințele.

Atât barajul hidroelectric Kahovka, cât și centrala nucleară Zaporojie au fost ocupate de Rusia încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

Apa din acest rezervor este utilizată pentru răcirea celor șase reactoare ale uzinei și stocarea combustibilului uzat, a declarat AIEA.

"Este posibil ca această discrepanță în nivelurile măsurate să aibă drept cauză o masă de apă izolată, separată de masa mai mare a rezervorului", a indicat Gross în comunicat. "Dar vom putea afla aceasta când vom avea acces la centrală", a spus el.

Grossi a declarat că centrala "joacă un rol-cheie pentru siguranța și securitatea centralei nucleare aflate la câțiva kilometri distanță", de unde și necesitatea accesului și a unei evaluări independente.

AIEA a declarat anterior că centrala Zaporojie poate recurge la alte surse de apă atunci când apa din rezervor nu va mai fi disponibilă, inclusiv un bazin mare de răcire cu o rezervă de apă pentru mai multe luni.