Până la finalul anului 2024, organizația pentru protecția animalelor Humane Society International și Crucea Roșie Ucraina vor oferi ajutor pentru 100.000 de câini, pisici și alte animale de companie și 40.000 de proprietari de animale din Ucraina.

În colaborarea care a debutat acum 2 ani, la începerea conflictului, organizațiile au oferit ajutoare vitale, cum ar fi hrană pentru animale de companie, asistență veterinară și accesorii esențiale pentru animalele de companie, dar și sprijin pentru proprietarii acestora, refugiați în interiorul țării sau afectați în alt mod de conflictul din Ucraina. În România, Humane Society International și Crucea Roșie Română au inițiat o strânsă colaborare din prima lună de război, pentru a introduce alimente vitale pentru animale de companie în transporturile umanitare spre Ucraina. 

Până în prezent, parteneriatul international a furnizat ajutor de urgență în 14 regiuni din Ucraina, ajungând la peste 19.000 de proprietari de animale și 40.000 de animale de companie. Prin distribuția a peste 205 tone de hrană pentru animale, 48 de tone de nisip pentru pisici, 3.530 de litiere, 2.500 de cuști de transport și 9.000 de pachete de tratamente antiparazitare pentru animalele aflate în dificultate, programul a avut un impact semnificativ în ameliorarea situației acestora. În 2024, programul HSI/URC se va extinde și în alte trei regiuni din Ucraina (Zakarpattia, Kharkiv și Sumy), asigurându-se astfel că ajutoarele vor ajunge la cei aflați în nevoie de pe întregul teritoriu al Ucrainei.

Ruud Tombrock, director executiv al Humane Society International/Europa, a declarat: "Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, atât oamenii, cât și animalele îndură, unul lângă altul, greutăți de neimaginat. Animalele de companie sunt membri ai familiei, iar în astfel de circumstanțe dificile ele oferă confort oamenilor și un sentiment de normalitate. Suntem recunoscători pentru recunoașterea de către Crucea Roșie Ucraina a faptului că bunăstarea animalelor în timp de război este strâns legată de bunăstarea oamenilor care le prețuiesc și depind de ele. Ne angajăm să păstrăm oamenii și animalele de companie împreună."

Directorul HSI/Europe pentru România, Andreea Roseti, spune: "În mijlocul suferinței provocate de război, sprijinul pentru animalele de companie devine un element vital al umanității. Oamenii fac eforturi extraordinare să fugă cu animalele sau să rămână în Ucraina pentru a nu le părăsi, pentru că aceste ființe aduc confort și normalitate în viețile lor zdruncinate. Prin contribuția noastră, nu doar că aducem alinare animalelor, dar oferim și un sprijin esențial oamenilor."

În decursul celor doi ani de război, peste 11 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească casele, dintre care 5 milioane au rămas în interiorul țării, mulți dintre ei refuzând să se evacueze fără animalele lor de companie.

În efortul lor comun de a-i ajuta pe acești oameni și pe animalele lor, HSI și URC au furnizat provizii vitale în Kiev, Khmelnytskyi, Donetsk, Rivne, Zaporizhzhia, Chernihiv, Volyn, Poltava, Zhytomyr, Ternopil, Cherkasy, Chernivtsi, Mykolaiv și Kryvyi Rih.

În regiuni precum Donețk, unde adunarea în grupuri mari prezintă riscuri, voluntarii Crucii Roșii merg direct la oameni acasă, pentru a nu-i expune pericolului. În anumite zone, cum ar fi districtul Podil din Kiev, parteneriate suplimentare au facilitate accesul animalelor de companie la îngrijire veterinară gratuită.