Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a confirmat marți că a programat pentru 7 iulie alegeri anticipate, după eșecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene și locale.

Într-un interviu acordat televiziunii publice ERT, Tsipras a declarat că va merge luni la președintele Prokopis Pavlopoulos „pentru ca acesta să convoace alegerile”, ce erau programate inițial să se desfășoare în octombrie.

„Rezultatul alegerilor europene ne-a trimis un mesaj de înstrăinare din partea cetățenilor”, a admis Tsipras.

Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obținut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democrații (ND, dreapta), care a întrunit 33% din sufragii.

Duminică, în turul al doilea al localelor, dreapta a ieșit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni și în cele mai mari două orașe, Atena și Salonic.

„În 2015, noi am preluat o țară în pragul falimentului și am reușit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei”, a declarat Tspiras marți seară.

„Dar marea noastră greșeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec”, a adăugat el.

Mandatul lui Alexis Tsipras, ales pentru prima dată în ianuarie 2015, urma să se încheie în octombrie. Deși Tsipras s-a revendicat inițial de la stânga radicală, a fost acuzat că și-a „trădat” electoratul după ce a fost nevoit să renunțe la promisiunile electorale privind „sfârșitul austerității”.