Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a confirmat marţi că a programat pentru 7 iulie alegeri anticipate, după eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi locale.

Într-un interviu acordat televiziunii publice ERT, Tsipras a declarat că va merge luni la preşedintele Prokopis Pavlopoulos „pentru ca acesta să convoace alegerile”, ce erau programate iniţial să se desfăşoare în octombrie.

„Rezultatul alegerilor europene ne-a trimis un mesaj de înstrăinare din partea cetăţenilor”, a admis Tsipras.

Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obţinut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democraţii (ND, dreapta), care a întrunit 33% din sufragii.

Duminică, în turul al doilea al localelor, dreapta a ieşit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni şi în cele mai mari două oraşe, Atena şi Salonic.

„În 2015, noi am preluat o ţară în pragul falimentului şi am reuşit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei”, a declarat Tspiras marţi seară.

„Dar marea noastră greşeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec”, a adăugat el.

Mandatul lui Alexis Tsipras, ales pentru prima dată în ianuarie 2015, urma să se încheie în octombrie. Deşi Tsipras s-a revendicat iniţial de la stânga radicală, a fost acuzat că şi-a „trădat” electoratul după ce a fost nevoit să renunţe la promisiunile electorale privind „sfârşitul austerităţii”.