”A fost un cutremur”, a caracterizat premierul Saxoniei, Michael Kretschmer (CDU), cel mai slab rezultat al partidului din 1949 încoace. El a cerut liderilor formațiunii să-și recunoască înfrângerea în alegerile de duminică.

Michael Kretschmer a criticat politica Uniunii Creștin-Democrate (CDU) la nivel federal. Rezultatul alegerilor a reprezentat un cutremur și a arătat o schimbare clară împotriva CDU, a spus el la postul MDR Sachsen.

Declarația a fost făcută după ce candidatul CDU la postul de cancelar, Armin Laschet, și-a exprimat dorința de a forma noul guvern, chiar dacă primele exit-poll-uri dădeau SPD în frunte, la o diferență foarte mică de creștini-democrați. Conform rezultatelor preliminare, CDU/CSU a atins cel mai prost rezultat - 24,1% - din 1949, după cei 16 ani în care Angela Merkel a deținut funcția de cancelar.

El a dat vina tot pe conducerea centrală a partidului și pentru succesul dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD) în landul său. AfD a câștigat alegerile din Saxonia (Turingia e celalalt land în care dreapta radicală e pe primul loc - ambele landuri fiind în fosta RDG), iar Kretschmer susține că la acest succes aucontribuit greșelile făcute la nivel federal, mai ales în privința combaterii pandemiei, notează Spiegel Online.

Autoritățile din Saxonia au fost mai aproape de populație și nu au dorit închiderea școlilor și a grădinițelor. Dar deciziile au fost răsturnate de așa-numita ”frână federală de urgență” (în primă fază, landurile au gestionat pandemia, apoi Bundestag a aprobat acest instrument prin care Guvernul federal a fost abilitat să ordone măsuri restrictive la nivelul întregii Germanii).  

”Cred că cetățenii și-au exprimat foarte clar opinia: nu vor un cancelar Laschet, ci vor un nou început”, a spus și copreședintele SPD Norbert Walter-Borjans. El a mai spus că Verzii și FDP trebuie să decidă acum dacă se alătură unui partid care se prăbușește sau vor să facă parte dintr-un guvern care va fi preocupat de protecția climei, dar și de responsabilitatea socială și progresul economic.

Laschet nu s-a lăsat însă impresionat de criticile din propriul partid și e pregătit să discute cu Verzii și cu FDP formarea unei coaliții: ”Nimeni nu trebuie să acționeze ca și cum este singurul care poate decide formarea unui guvern”. 

Între timp, liberalii și verzii au decis să discute mai întâi între ei înainte de a începe negocieri cu SPD sau cu CDU/CSU.