Conservatorii și-au asigurat victoria în alegerile parlamentare din Austria, dar îngrijorarea vine din scorul bun obținut de extrema dreaptă, care ar putea intra la guvernare.

UPDATE Rezultatele finale au confirmat primele estimări.

Conform rezultatelor parțiale, ÖVP are 31,6% din voturi, conservatorii fiind urmați de social-democrați (SPÖ) - 26,9% și extremiștii de dreapta (FPÖ) - 26%. Cel mai probabil, Verzii nu vor intra în Parlament.

Rezultatele finale vor fi publicate după numărarea voturilor prin corespondență.

Die Presse notează că rata de participare va depăși 78%.

Presa austriacă nu exclude o alianță a conservatorilor cu extrema dreaptă.

Ministrul de Externe în exercițiu, Sebastian Kurz (31 de ani), cel care a provocat aceste alegeri anticipate, punând capăt marii coaliții de guvernare cu social-democrații cancelarului Christian Kern, urmează să devină cel mai tânăr lider european. 

Obiectivele lui Kurz

În campania electorală, Sebastian Kurz a pledat pentru schimbare, în special în ceea ce privește politicile economice și sociale. De asemenea, el a promovat o politică anti-refugiați și a pus accentul pe interesul național, notează Handelsblatt. 

Și înainte, dar și în timpul campaniei, Kurz a susținut că, dacă va ajunge cancelar, va reduce beneficiile sociale acordate europenilor care muncesc în Austria.

Primele pe listă sunt indemnizațiile pentru copii, el referindu-se în mod direct la români și bulgari. Astfel, conform legislației austriece, muncitorii din celelalte state UE primesc indemnizații pentru copii, chiar dacă aceștia au rămas în țara de origine. Kurz este deranjat de faptul că aceste indemnizații sunt la același nivel cu cele primite de copiii din Austria, deși costul vieții e mai scăzut în România și Bulgaria. 

Totodată, Sebastian Kurz vrea să reducă și sumele primite de refugiați. Liderul conservator a explicat că o familie de refugiați cu patru copii primește, în Viena, circa 2.500 de euro lunar. El intenționează ca suma să fie redusă la 1.500 de euro. 

+++

Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz, a câștigat cu circa 30,2% din voturi alegerile legislative desfășurate duminică în Austria.

Acestea sunt rezultatele parțiale după numărarea a 42% dintre voturile exprimare.

Pe locul doi s-ar putea plasa Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta), care are până acum aproape 26,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe) cu 26,3%, conform Agerpres.

Analiștii spun că există posibilitatea unei viitoare coaliții între conservatori și extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigrației. Atât Sebastian Kurz cât și liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016.

Finalul campaniei a fost marcat și de scandalul pornit de la dezvăluirile conform cărora fostul consilier al cancelarului social-democrat Christian Kern, israelianul Tal Silberstein, fost consilier al unor politicieni de asemenea, ar fi creat site-uri paravan cu scopul de a-l defăima pe Kurz și formațiunea sa.

Coaliția anterioară, formată din conservatori și social-democrați, s-a destrămat în luna mai, când popularul ministru de externe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a devenit liderul OeVP.