Iranienii au votat vineri pentru a-și alege deputații într-un scrutin care ar urma să consacre întărirea conservatorilor, după ce mii de candidați reformatori și moderați au fost excluși de la vot, comentează presa internațională.

Birourile de vot s-au închis oficial la miezul nopții, după nu mai puțin de cinci prelungiri succesive pentru a permite mai multor alegători să realizeze ceea ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a numit înainte de alegeri o datorie nu doar civică, ci și "religioasă", scrie Agerpres, citând AFP.

După deschiderea simbolică a scrutinului, Khamenei și-a reînnoit vineri dimineață apelul către cei 58 de milioane de alegători, îndemnându-i să meargă la vot "cu entuziasm" pentru a "garanta interesul național".

Potrivit agenției de presă Fars, apropiată ultraconservatorilor, participarea a fost de circa 40% la ora locală 18:00, oră la care birourile de vot ar fi trebuit să se închidă inițial.

Rata oficială finală de participare ar urma să fie anunțată în cursul zilei de sâmbătă, iar rezultatele finale vor fi cunoscute abia duminică.

Autoritățile au anunțat că școlile vor fi închise sâmbătă în zeci de orașe importante pentru a permite numărarea voturilor.

De 40 de ani, participarea la alegerile legislative a fost întotdeauna mai mare de 50%, potrivit Ministerului de Interne.

La Teheran, cozi lungi au fost observate dimineață în fața birourilor din cartierele de sud, controlate de conservatori, în contrast cu nordul orașului (care a votat în majoritate pentru Hassan Rouhani în timpul alegerilor prezidențiale din 2013 și 2017), unde participarea era mai scăzută.

Alegerile au avut loc la două zile după anunțul oficial privind pătrunderea noului coronavirus în Iran. Maladia a ucis deja cinci persoane, iar altele 28 sunt infectate, conform ultimelor cifre oficiale publicate sâmbătă dimineața.

Cei 290 de parlamentari urmează să-și înceapă activitatea în timp ce Iranul traversează o recesiune severă pe fondul tensiunilor crescute între Teheran și Washington, notează AFP.