Partidul centrist al prim-ministrului Krisjanis Karins a câștigat alegerile letone, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea voturilor din 90% din birourile de vot, informează La Libre Belgique.

"Noua Unitate" a dlui Karins obține 18,94% din voturi, în vreme ce un singur partid susținut de minoritatea rusofonă, "Stabilitate!", trece pragul de 5% cu 6,75% și formatiunea istorică a rusofonilor, "Armonia", odinioară puternică, rămâne în afara parlamentului, ca și "Uniunea Letonă a Rușilor" (pro-Kremlin). 

"Uniunea Verzilor și Țăranilor" (centrist și social-democrat) vine pe a doua poziție cu 12,66%, urmat de "Lista Unită" (Verzii și partide regionale, centriste, 10,98%), de "Alianța Național" (centru-dreapta, 9,31%) și de "Stabilitate!" (de tendință populistă, 6,75%).

Un alt partid populist, "Letonia mai întâi", "Progresiștii" (stânga social-democrată) și "Dezvoltare/FOR" ar urma să obțină câțiva deputați în parlamentul unicameral de o sută de locuri.

Rezultatele scrutinului întăresc șansele dlui Karins de a fi însărcinat oficial de președintele Egils Levits să formeze noul guvern, când noul parlament va începe să funcționeze, la începutul lunii noiembrie, în această țară baltică de 1,8 milioane de locuitori, membră a UE și a NATO.

Dl Karins a precizat pentru agenția LETA că președintele Levits i-a invitat pe reprezentanții partidelor care vor intra în parlament la o reuniune, luni. Apoi, a explicat el, negocieri pentru constituirea unei coaliții se vor referi mai întâi la un program comun, apoi, când se va defini compoziția coaliției, la distribuirea portofoliilor ministeriale.

Fără a aștepta anunțarea rezultatelor oficiale definitive, el a dat câteva indicii despre intențiile sale. "Noua Unitate nu va intra în coaliție cu partidele care își cauta orientările politice în Rusia și nu vom colabora nici cu Uniunea Verzilor și Țăranilor. Alte opțiuni sunt deschise", a declarat el la televiziunea publică LTV1.

Anterior, el a estimat că o eventuală participare a Verzilor și Țăranilor la coaliția sa nu va fi posibilă decât dacă acest partid o rupe cu aliatul său, oligarhul și primarul din Ventspils, Aivars Lembergs, declarând că i-ar fi imposibil să colaboreze cu o persoană care s-a opus cooperării cu NATO și care este acuzată de delicte grave.

În ce privește amenințarea rusă, dl Karins a declarat pentru AFP: "Nici eu, nici guvernul meu, nici țara mea nu reacționăm din teamă. (...) Vom continua să investim în propria noastră apărare ca stat membru al NATO", a adăugat el.

Rezulatele au confirmat de altfel declinul partidului social-democrat Armonia, apropiat de minoritatea rusofonă (30% din populație).

Ajuns cu regularitate în fruntea rezultatelor la legislative timp de un deceniu fără sa găsească vreodată aliat pentru a guverna și obținând în jur de 20% din voturi în 2018, Armonia a cunoscut de atunci o cădere graduală, accentuată de cazuri de corupție care i-au adus pierderea primăriei din Riga.

Fostul șef al Armoniei și fost primar la Riga, Nils Ușakovs, astăzi deputat european, a explicat rezultatul jalnic al formațiunii sale prin condamnarea de către el a agresiunii ruse în Ucraina.

"Armonia a trebuit să facă alegerea între a acționa responsabil sau să se joace populist cu securitatea națională și cu interesele statului" , a spus el pentru Agenția LETA. "Unii dintre alegătorii noștri au stat acasă, alții au mers la diferite noi partide care reprezintă o orientare geopolitică diferită". Această situație a divizat electoratul rusofon.

Sursa: RADOR