În perioada 15-17 martie au loc alegeri prezidențiale în Rusia, iar autoritățile au anunțat organizarea scrutinului și în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar începând cu anul 2014.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial din martie 2024, în contradicție cu obligațiile internaționale asumate. În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine.

În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă.

 MAE reamintește că prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană.