Americanii își votează marți viitorul președinte. Vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de electori pentru a câștiga. Sondajele nu dau un câștigător clar.

UPDATE

Un tribunal din Pennsylvania a aprobat marți o cerere de extindere a programului birourilor electorale într-un comitat foarte pro-Donald Trump din acest stat swing ca urmare a unei defecțiuni tehnice a aparatelor de vot, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Secțiile de votare vor fi astfel deschise încă două ore, până la ora locală 22:00 (03:00 GMT), în comitatul Cambria, care în 2020 a votat în proporție de aproape 70% pentru candidatul republican la președinția SUA.

++++

Amenințări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email rusești au vizat marți secții de votare din mai multe state americane, a anunțat FBI, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Niciuna dintre amenințări nu a fost considerată credibilă până în prezent", a declarat FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorități ale biroului.

"Cel puțin două secții de votare vizate de amenințările false cu bombă în statul Georgia, aflat în plină bătălie electorală, au fost evacuate pentru scurt timp marți.

++++

Statele cheie pentru obținerea victoriei sunt Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin.

Alegerile au început la miezul nopții, într-un mic cătun din statul New Hampshire - Dixville Notch - o tradiție veche de zeci de ani. Aici, Harris și Trump au obținut fiecare câte trei voturi. 

Cei doi candidați au avut ultimele mitinguri în state decisive pentru câștigarea cursei pentru Casa Albă, Harris în Pennsylvania, Trump în Michigan. 

Primele rezultate după închiderea voturilor ar putea să nu fie determinante. Statele au  propriile proceduri electorale, iar ordinea în care sunt numărate voturile, inclusiv cele prin corespondență, ține și de rapiditatea cu care orașele, regiunile sau comitatele raportează rezultatele, notează CNN.

Harris pare să-și fi asigurat sprijinul a 226 de electori, așa că mai are nevoie de doar 44, iar Trump începe cu 219, conform previziunilor CNN.

Nate Silver, un "guru" al sondajelor - potrivit Forbes - și-a publicat estimările finale, după ce a făcut 80.000 de simulări pe baza datelor din sondaje, și a constatat că Harris ar șanse de câștig de 50,015%, comparativ cu 49,985% a lui Trump - ceea ce înseamnă de fapt egalitate - după o revenire ușoară a candidatei democrate de la începutul lunii noiembrie.

Și estimarea FiveThirtyEight arată o egalitate, șansele lui Harris de a câștiga fiind de circa 50%, comparativ cu 49% pentru Trump.

Prognozele Silver și FiveThirtyEight estimează probabilitatea câștigării scrutinului de către cei doi candidați și sunt separate de sondajele, care estimează cât de multe voturi va obține fiecare candidat, dar multe sondaje naționale și din statele cheie arată, de asemenea, că cei doi sunt practic la egalitate, notează Forbes.

Fost candidat la președinție și susținător al lui Donald Trump, Vivek Ramaswamy a spus că  Trump a atras mai multă atenție din partea unor grupuri care în trecut au votat cu democrații, precum afro-americanii, hispanicii și generația Z.

Ramaswamy a spus că generația Z este motivată de dorința de a rămâne în afara conflictelor străine și de a evita "Al treilea război mondial", de a crește economia și de a reduce costurile locuințelor, despre care el a spus că sunt problemele care contau cel mai mult pentru tinerii americani.