Principalul partid de opoziţie turc a denunţat tentative de fraudă în timpul alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate care au loc duminică în Turcia.

UPDATE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminică, ceea ce îi permite să câştige un nou mandat prezidenţial de cinci ani în care va avea puteri sporite, au anunţat luni autorităţile electorale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Potrivit rezultatelor, se pare că Recep Tayyip Erdogan a câştigat majoritatea absolută a voturilor valabile", ceea ce îi permite să fie reales din primul tur, a declarat preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK), Sadi Güven, în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

+++

După numărarea a 91% din voturi, președintele Recep Erdogan are 53%, iar principalul candidat al opoziției, Muharrem Ince - 30%, relatează BBC Online, care citează presa turcă.

Dacă actualul președinte va obține mai mult de 50% din voturi, el va câștiga alegerile. Dacă nu, se va organiza și turul al II-lea.

+++

Urnele s-au închis în primele alegeri din Turcia după modificarea Constituției care îi oferă puteri sporite președintele Recep Erdogan. Nu există exit-poll-uri, deși inițial se anunțase că vor fi.

Opoziția a acuzat mai multe tentative de fraudă. 

"Numeroase plângeri ne-au parvenit", mai ales din provincia Sanliurfa (sud-est), a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bülent Tezcan, într-o conferinţă de presă la sediul formaţiunii sale, la Ankara, informează AFP, preluată de Agerpres.

Tezcan a dat câteva exemple de tentative de măsluire a urnelor, îndeosebi cazul unei urne care conţinea deja circa o sută de buletine de vot, toate în favoarea alianţei dominate de formaţiunea aflată la putere, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), înainte de deschiderea secţiilor de vot.

De teama fraudelor, îndeosebi în sud-estul cu majoritate kurdă, opozanţi şi ONG-uri au mobilizat câteva sute de mii de observatori pentru a supraveghea urnele. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în schimb, după ce a votat la Istanbul, că a aflat "că nu există probleme serioase în întreaga Turcie" în procesul de desfăşurare a scrutinului.

"Turcia, ca să spun aşa, realizează o revoluţie democratică prin aceste alegeri", a spus Erdogan.