Un nou venit în politică a obținut o victorie categorică în fața președintelui în exercițiu al Ucrainei, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne. Zelenski e văzut de alegători drept o alternativă la sistemul corupt păstorit de Petro Poroșenko

Un actor de comedie, devenit celebru pentru că a interpretat rolul unui om obișnuit ajuns președinte din întâmplare, Volodimir Zelenski a obţinut duminică circa 73% din voturi, comparativ cu cele 25% obținute de preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Zelenski s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupţia puternic înrădăcinată în Ucraina, notează Agerpres.

„Am reuşit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată”, a spus Zelenski, într-un discurs după anunţarea exit-poll-ului, susţinut în cartierul său de campanie, unde a ieşit imediat pentru a le mulţumi susţinătorilor săi.

„Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil”, a adăugat el.

Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul din estul ţării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Zelenski la preşedinţia fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porţile Uniunii Europene.

Dacă Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata şi a evitat falimentul ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie, iar conflictul din estul ţării pare în impas.