Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina și îl va înfrunta pe 21 aprilie pe președintele actual Petro Poroșenko, potrivit unui exit-poll.

UPDATE: După numărarea a peste 50% din voturi, Zelenski se menține pe prima poziție, cu 30,2%, în timp ce Poroșenko are 16,7%.

++++

În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna și a programului său neclar, acest Zelenski a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendință foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăți economice și scandaluri de corupție.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui "experiență" la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit președinte într-un serial televizat, obține 30,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne de un consorțiu format din trei institute de sondare a opiniei publice.

El îl devansează clar pe președintele la final de mandat Petro Poroșenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, fostă șefă a guvernului Iulia Timoșenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.

Dar Iulia Timoșenko a revendicat duminică locul al 2-lea în primul tur al alegerilor prezidențiale, denunțând drept "necinstite" sondajele de la ieșirea de la urne care o dau pe locul al 3-lea, relatează AFP.

"Echipa noastră se află pe locul al 2-lea, cu 20,9%" din sufragii, a declarat fostul premier.

Comisia electorală din Ucraina ar urma să publice primele rezultate parțiale în cursul nopții. Ea a estimat participarea la vot la 12.00 GMT la 45%, în creștere în raport cu 2014.