Circa 8,2 milioane de alegători erau așteptați să voteze duminică pentru alegerile legislative din Ungaria. Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, conducea detașat în preferințele electoratului, după publicarea primelor rezultate parțiale.

UPDATE:

În schimb, referendumul desfășurat duminică în Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT - calificată drept homofobă atât în interiorul, cât și în afara țării - nu a întrunit cvorumul minim necesar de 50% de voturi valide, informează EFE.

Potrivit Biroului Național Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului "nu" la toate întrebările - pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta - a obținut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numărate. 

+++++

Liderul ungar Viktor Orban a câștigat duminică a patra victorie la rând, mult mai ușor decât era prevăzut, în condițiile în care războiul din Ucraina a avut un impact puternic asupra electoratului.

Alianța inedită a celor șase partide de opoziție din spectre diferite nu a reușit să afecteze popularitatea liderului autoritar, aflat în conflict cu Uniunea Europeană.

Analiștii preziceau o luptă strânsă, dar Fidesz a câștigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, față de doar 35,04% pentru opoziție, potrivit datelor prezentate de Biroul electoral național.

Cu acest avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament.

Prezența la vot a fost puternică, de aproape 70%, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.

*********** 

Fidesz rămâne în frunte, cu un avantaj confortabil, după numărarea a peste 50% dintre voturi.

După centralizarea a 53,19% din voturi pe liste naționale, Fidesz-KDNP a obținut 56,11% din voturi, alianța de opoziție 32,19%, iar partidul de extremă dreapta Mișcarea Patria Noastră 6,53%, potrivit Hirado, citat de HotNews.

***********

Rezultatele preliminare în cazul voturilor pe liste, după numărarea a 23% din voturile exprimate, au arătat că Fidesz deține 60% din voturi, față de 29% pentru alianța formată din șase partide de opoziție.

Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, conduce în 89 de circumscripții, în timp ce opoziția în 17, după numărarea a 34,9% a voturilor pentru cele 106 circumscripții uninominale, notează HotNews.

Totuși, analiștii citați de Euronews comentează că Fidesz nu va obține chiar două treimi din voturi. Rezultatele publicate până acum vin din sate și orașe mici, unde poziția partidului de guvernământ este foarte solidă, în timp ce opoziția va obține scoruri mai bune în orașele mari, inclusiv Budapesta.

Aproximativ 70% dintre alegători s-au prezentat la urne.

*************** Știrea inițială

În Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de secții de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exercițiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primește sau nu încă un mandat

În plus, alegătorii sunt chemați să participe la un referendum pe tema unei legi considerată homofobă atât în interiorul, cât și în afara țării, scrie Agerpres.

Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripții din țară, al doilea conține lista partidelor și al treilea este pentru referendum.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaționalistului Orban, Fidesz, și coaliția „Uniți pentru Ungaria”, din care fac parte șase partide de opoziție, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara granițelor țării și care este în principiu în favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de... indeciși, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate.

Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuși să depășească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetățenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută inițial pentru a lupta împotriva abuzurilor față de minori și la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia și prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu și contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l privește, guvernul ungar susține că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea - deja în vigoare - va înceta să se mai aplice.

Secțiile de vot vor fi deschise până la ora locală 19:00, când va începe numărătoarea voturilor.

Potrivit agenției dpa, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care vor supraveghea alegerile, o decizie extrem de neobișnuită într-o țară membră a UE.

Un raport interimar al OSCE a menționat deja deficiențe serioase. Raportul a ridicat îngrijorări conform cărora "funcțiile oficiale ale guvernului sunt amestecate cu activitățile de campanie sau sunt folosite necorespunzător ca instrument de campanie".

OSCE a calificat precedentele două alegeri din Ungaria, din 2014 și din 2018, drept "libere, dar nu și corecte".