Partidul președintelui Emmanuel Macron a câștigat primul tur al alegerilor legislative, devansând dreapta și extrema dreaptă. Absenteismul la vot a atins nivelul record.

Cu 32,32%, Partidul "La Republique en Marche!" (LREM) al lui Emmanuel Macron și aliații săi centriști din MoDem s-au clasat pe primul loc. Pe locul doi se află Republicanii, dreapta (21,56%) și pe a treia poziție Frontul Național (extremă-dreapta, 13,20%), potrivit rezultatelor finale ale Ministerului de Interne, publicate luni dimineața, scrie Agerpres.

La France Insoumise (Franța nesupusă), partidul stângii radicale a lui Jean Luc Melenchon, și Partidul Comunist au obținut 13,74% din voturi, iar Partidul Socialist și aliații săi — 9,51%.

Absenteismul la vot a atins nivelul record de 51,29%.

+++

Potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos/ Sopra Steria, partidul președintelui Macron, "La Republique en Marche!" (LREM) s-ar clasa, după acest prim tur al legislativelor, pe primul loc, cu 32,2% din voturi, urmat de Republicanii, de dreapta - 21,5% și de Frontul Național - 14%, relatează francetvinfo.fr.

Formațiunea extremistului de stânga Jean Luc Melenchon, La France Insoumise (Franța nesupusă), ar urma să obțină 11%, iar Partidul Socialist - 10,2%.

Proiecțiile pentru turul al doilea i-ar acorda între 390 și 445 de mandate partidului prezidențial dintr-un total de 577 de mandate. Republicanii ar urma să obțină între 80 și 132 de mandate, Partidul Socialist, alături de aliații săi - între 15 și 40 de mandate, Franța nesupusă și Partidul Comunist - între 10 și 23 de mandate, Frontul Național ar putea avea între unul și 10 mandate de parlamentar.

+++

Birourile de vot au fost deschise la ora locală 8:00 (6:00 GMT) și vor fi închise la ora 20:00 (18:00 GMT), timp în care alegătorii pot vota pentru desemnarea a 577 de deputați, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit mai multor sondaje, Macron ar putea obține, la cel de-al doilea tur al alegerilor legislative care va avea loc pe 18 iunie, aproape 400 de mandate de deputat, cu mult peste pragul de 289 necesare pentru a întruni majoritatea absolută.

Scrutinul legislativ are loc în condiții de măsuri de protecție sporită, fiind mobilizați 50.000 de polițiști și jandarmi, în contextul unei amenințări teroriste ridicate.

Ultimele sondaje arată că partidul lui Emmanuel Macron, ''La République en marche!'', este creditat cu 30 % din intențiile de vot, plasându-se înaintea partidului de dreapta Republicanii (20 %) și a Frontului Național (FN, extrema dreaptă, 18 %), aflat în dificultate după eșecul suferit de lidera sa, Marine Le Pen, în confruntarea cu Emmanuel Macron la cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale din mai.