Creștin-democrații cancelarului Angela Merkel au câștigat alegerile generale, dar scorul este inferior celui din 2013. Social-democrații au înregistrat cel mai prost rezultat după 1949. În premieră, extrema-dreaptă intră în Bundestag.

UPDATE Angela Merkel și Uniunea Creștin-Democrate au câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Germania, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. CDU și actualul cancelar ar fi cotați între 32,5% și 33,5%, cu aproximativ 12 procente în fața social-democraților și Martin Shultz, care au înregistrat aproximativ 20-21% din opțiunile de vot.

Extrema dreaptă devine, însă, a treia forță politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi.

Prezența la vot a fost de 77% din cei 61,5 milioane alegători.

Angela Merkel a recunoscut că aștepta un rezultat mai bun, adăugând că intrarea naționaliștilor în forul legislativ este o "nouă provocare".

***** Știrea inițială

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08:00 (06:00 GMT), astfel cei circa 61,5 milioane de alegători cu drept de vot, repartizați în 299 de circumscripții electorale, au posibilitatea să-și exprime opțiunea până la ora locală 18:00 (16:00 GMT), conform unui model care combină scrutinul majoritar cu cel proporțional.

La finalul scrutinului, sondajele ar trebui să ofere indicii clare despre raportul de forțe în viitorul Bundestag.

Sondajele arată că tabăra conservatoare - Uniunea Creștin-Democrată (CDU)- Uniunea Creștin Socială (CSU) - a Angelei Merkel îl va devansa (34-36%) pe fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, liderul social-democraților din SPD (21-22%).