Noul președintele francez, Emmanuel Macron, a obținut duminică o majoritate parlamentară zdrobitoare în urma unui al doilea tur de scrutin umbrit de un absenteism fără precedent.

Partidul prezidențial centrist La Republique en marche (LREM) și aliatul acestuia, MoDem, obțin, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, 350 de deputați (LREM obține 308, iar MoDem -  42) dintr-un total de 577, mult peste majoritatea absolută de 289 de mandate, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Necunoscut în urmă cu trei ani, votat la 39 de ani în fruntea statului, Emmanuel Macron, cel mai tânăr șef de stat ales vreodată în Franța, câștigă astfel ultimul său pariu: acela de a controla Adunarea Națională pentru a lansa delicate reforme de inspirație social-liberală și a-și întări poziția la nivel european.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pentru "majoritatea parlamentară clară", iar ministrul de Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, a apreciat că rezultatul de duminică din Franța "lasă cale liberă reformelor".

Victoria este totuși umbrită de absenteismul de la urne, care ajunge la 56,83%. Acest record istoric se explică prin valul pro-Macron anunțat, lungul maraton electoral început în octombrie trecut cu alegerile primare ale dreptei, dezinteresul crescând pentru politică, scrie AFP. 

Republicanii (dreapta) și aliații lor centriști obțin 135 de mandate. Partidul Socialist, care controla jumătate din Adunarea Națională, a fost pulverizat, chiar dacă, împreună cu aliații săi, rămâne principala forță de stânga, cu 43 de deputați, în fața stângii radicale și comuniste, cu 27 de aleși. 

"Înfrângerea stângii este inevitabilă, eșecul PS, fără drept de apel", a recunoscut duminică seara șeful formațiunii, Jean-Christophe Cambadélis, care și-a anunțat demisia.

În ceea ce privește extrema dreapta franceză, aceasta ar obține opt locuri, față de două, în 2012. Lidera Frontului Național, Marine Le Pen - în prezent europarlamentară - intră în premieră în Adunarea Națională, după o tentativă ratată în 2012.