Viktor Orban, al doilea cel mai longeviv premier din Europa, după Angela Merkel, mizează pe o majoritate în viitorul legislativ.

UPDATE Fidesz și-a asigurat o majoritate de două treimi și în viitorul parlament al Ungariei, obținând potrivit rezultatelor preliminare anunțate de autoritatea electorală națională 133 de mandate parlamentare din cele 199, informează Reuters, citată de Agerpres.

Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, și-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.

„Am câștigat, Ungaria a câștigat o mare victorie. Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obținut o victorie crucială, avem șansa de a apăra Ungaria”, și-a anunțat Orban susținătorii adunați în număr mare la Budapesta, în apropiere de Dunăre.

După numărarea a 93% din voturi, pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formațiuni - Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar - și-au anunțat demisiile.

***** Textul inițial

În Ungaria au început duminică alegerile parlamentare în care aproximativ opt milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să-i aleagă pe cei 199 de membri ai forului legislativ, relatează Agerpres.

Viktor Orban a votat deja.

„Noi alegem nu doar partide, un guvern și un prim-ministru, ci votăm și pentru un viitor”, a declarat Orban, liderul Fidesz.

„Eu am votat pentru Fidesz și solicit tuturor să participe la alegeri”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă luptă împotriva Uniunii Europene, el a spus: „UE nu este la Bruxelles. UE se află la Berlin, la Budapesta, la Praga și la București”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În cele 106 circumscripții s-au înscris aproape 1.500 de candidați reprezentând 105 organizații și partide, multe din ele locale.

Primele rezultate oficiale publicate de Biroul Național Electoral din Ungaria sunt așteptate înainte de ora 22,00.

Premierul ungar în exercițiu Viktor Orban, unul dintre liderii cei mai controversați din Uniunea Europeană, pornește favorit în alegerile parlamentare care au loc duminică în Ungaria, pentru a-și consolida puterea „iliberală” care a transformat profund țara sa, comenta sâmbătă AFP.

Asta după ce a înregistrat două victorii răsunătoare în 2010 și 2014.

Sondajele de opinie dau un avans de până la 30 puncte procentuale pentru Fidesz, partidul naționalist-conservator al lui Viktor Orban, iar singura necunoscută a scrutinului de duminică pare să fie doar amploarea victoriei promise - în urmă cu patru ani, actualul premier a obținut o „supermajoritate” în parlament, dar de data aceasta ar putea să se mulțumească și cu o majoritate relativă.