Partidul Lege și Justiție (PiS), conservator, a câștigat alegerile generale desfășurate duminică în Polonia, cu 39,1% din voturi, potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos și publicat după încheierea scrutinului, la ora 22:00, ora României.

Pe locul al doilea se află Platforma Civică - 23,4% - partid de centru-dreapta condus de actualul premier Ewa Kopacz, potrivit Euronews.

PiS ar urma să obțină 242 de locuri în Parlament, iar Platforma Civică - 133.

Dacă rezultatele exit-poll-urilor se confirmă, Lege și Justiție poate guverna singur, întrucât pentru a avea majoritate absolută în Parlament este nevoie de 231 de locuri, scrie publicația Gazeta Wyborcza.

Rezultatele finale vor fi anunțate luni.

Lege și Justiție a fost format în 2001 de gemenii Lech și Jaroslaw Kaczynski, care au fost președintele, respectiv, premierul Poloniei.

Lech Kaczynski a murit într-un accident de avion, în 2010.

După 8 ani, Jaroslaw Kaczynski poate reveni la putere în Polonia, în urma alegerilor de duminică.

Lege și Justiție, al cărui candidat Andrzej Duda a câștigat alegerile prezidențiale în mai, beneficiază de un sprijin puternic în zonele rurale și în rândul celor apropiați de influenta Biserică Romano-Catolică, notează BBC online.

Kaczynski este cunoscut pentru opiniile sale mai degrabă eurosceptice și pentru declarațiile provocatoare.

În plină campanie electorală, el a declarat că refugiații ar putea răspândi boli infecțioase

”Există deja semne de izbucnire a unor boli care sunt foarte periculoase și care nu au mai fost văzute în Europa de multă vreme: holeră pe insulele grecești, dizenterie la Viena. Se mai vorbește și despre alte boli, chiar mai grave', a afirmat liderul PiS.

”Mai există și diferențe legate de geografie, diverși paraziți, protozoare cu care acești oameni sunt obișnuiți și care nu sunt periculoase pentru organismele lor, dar pot fi periculoase aici”, a mai spus liderul conservatorilor polonezi.

Totodată, Kaczynski a susținut că actualul guvern, condus de Ewa Kopacz, a făcut o înțelegere secretă cu CE pentru ca Polonia să primească 100.000 de refugiați musulmani.

Președintele Lege și Justiție a precizat că știe acest lucru de la ”surse de încredere din cadrul Comisiei Europene”.

În timpul campaniei, membri ai PiS au evocat faptul că formațiunea se va opune relocării de refugiați din Siria sau Irak în Polonia, dacă va câștiga alegerile.

În vârstă de 66 de ani, Jaroslaw Kaczynski a afirmat că nu dorește să fie din nou premier, astfel că a nominalizat-o pentru această funcție pe Beata Szydlo, un politician relativ necunoscut.

Unii observatori apreciază însă că Jaroslaw Kaczynski s-ar putea răzgândi, în cazul unei victorii convingătoare.