VIDEOAlegeri prezidențiale în Franța: Cine sunt și ce promit candidații
Francezii vor avea de ales, duminică, dintre unsprezece candidați înscriși în primul tur al alegerilor prezidențiale. Al doilea tur va avea loc pe 7 mai.
Dintre cei 11 doar patru au șanse reale să ajungă în turul al doilea. Ultimele sondaje arată o diferență foarte mică între centristul Emmanuel Macron și lidera extremei drepte Marine Le Pen.
Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Frontul Național are șanse mari să câștige președinția Franței, chiar dacă sondajele arată că Le Pen ar pierde în turul al doilea, indiferent cu care dintre ceilalți trei favoriți s-ar confrunta: Emmanuel Macron, François Fillon sau Jean-Luc Mélenchon, notează BBC Online.
O altă premieră: actualul președinte, socialistul Francois Hollande, nu candidează pentru un al doilea mandat, urmare a lipsei de popularitate.
Marine Le Pen (Frontul Național)
De profesie avocat, Marine Le Pen (48 de ani) a preluat conducerea Frontului Național de la tatăl său, în ianuarie 2011 și s-a clasat pe locul al treilea la alegerile prezidențiale din acel an. Și-a adus partidul la cel mai bun scor din istoria sa la alegerile locale din 2015.
Din 2004 este membră a Parlamentului European.
Ce dorește să facă
- să negocieze cu Bruxellesul pentru o nouă Uniune Europeană, după care să organizeze un referendum privind relația Franței cu UE.
- expulzarea "automată” a imigranților ilegali, iar migrația legală să fie redusă la 10.000 pe an.
- închiderea moscheiilor extremiste și prioritate pentru francezi în acordarea locuințelor sociale.
- vârsta de pensionare să fie de 60 de ani, iar săptămâna de lucru să aibă 35 de ore.
Emmanuel Macron (En Marche!)
La 39 de ani, Macron ar putea deveni cel mai tânăr președinte al țării.
Nu este parlamentar și până acum nu a participat la niciun fel de alegeri.
A fost un student extraordinar și a devenit apoi bancher de investiții, înainte de a fi consilierul economic al președintelui Francois Hollande.
În 2014 a fost numit ministru al Economiei. A rămas în memoria francezilor pentru ”legea Macron”, un controversat pachet de reforme în mai multe domenii. Cea mai discutată prevedere este cea privind permiterea deschiderii magazinelor 12 duminici pe an.
A demisionat din Partidul Socialist și a fondat, în aprilie 2016, En Marche!.
Este căsătorit cu fosta sa profesoară de franceză, Brigitte Trogneux, cu 20 de ani mai în vârstă.
Ce dorește să facă
- implementarea unui plan de investiții în valoare de 50 de miliarde de euro pentru formare profesională, renunțarea la cărbune și trecerea la energie regenerabilă, modernizarea infrastructurii.
- reducerea semnificativă a impozitului pe profit și o mai mare libertate acordată companiilor în vederea renegocierii săptămânii de lucru de 35 de ore.
- reducerea ratei șomajului, de la 9,7% în prezent la 7%.
- Interzicerea utilizării telefonului mobil în școli de către copii sub 15 ani.
- 500 de euro acordați celor care împlinesc 18 ani pentru bilete de cinema, teatru și concerte.
François Fillon (Republicanii)
Absolvent de Drept, Fillon (62 de ani) i-a învins în cursa internă pe fostul președinte Nicolas Sarkozy și pe fostul ministru Alain Juppé.
Campania sa a fost marcată de scandaluri, Fillon fiind inculpat în dosarul presupusei angajări fictive a soției sale. Inițial, el a declarat că se va retrage din cursă dacă va fi inculpat, dar s-a răzgândit văzând că este în cărți.
Ce dorește să facă
- să reducă cu 500.000 locurile de muncă din sectorul public și să renunțe la săptămâna de lucru de 35 de ore.
- să elimine taxa pe bogăție.
- să retragă cetățenia franceză jihadiștilor care se întorc din Siria și Irak.
- să combată absenteismul școlar și comportamentul lipsit de respect față de valorile Franței.
- să fie ridicate sancțiunile UE împotriva Rusiei și să fie ajutat președintele sirian, Bashar al-Assad, să învingă ISIS.
Jean-Luc Mélenchon (Franța Nesupusă)
Când Partidul Socialist a picat în sondaje, Mélenchon (65 de ani), care reprezintă curentul cel mai radical al stângii, a simțit că este momentul lui. Și nu s-a înșelat fiind unul dintre cei patru favoriți, conform sondajelor.
În 2004, pe când era membru al Partidului Socialist, a făcut campanie împotriva Constituției europene, contrar poziției oficiale a partidului său.
Este un scriitor de succes, ține un blog vizitat de mii de internauți, la fel și canalul său de pe Youtube.
Este acuzat că este antieuropean, susținător al protecționismului și neocomunist. De altfel, este susținut de Partidul Comunist.
Ce dorește să facă
- drept de vot de la 16 ani și schimbarea actualului sistem prezidențial.
- renegocierea tratatelor UE pentru a se renunța la măsurile de austeritate și pentru a permite Franței să deruleze un program de cheltuieli publice în vederea stimulării economiei.
- să nu mai existe oameni fără adăpost și să fie rambursați integral banii pentru asistență medicală.
- sindromul burn-out să fie recunoscut ca boală profesională.
Benoît Hamon (Partidul Socialist), în vârstă de 49 de ani, a încercat să apară în prim-planul campaniei, dar n-a reușit nici măcar să aibă sprijinul tututor socialiștilor, într-un moment în care partidul este destul de divizat.
Vrea să legalizeze canabisul și să impună o taxă pe roboții care vor ocupa locurile de muncă ale oamenilor. De asemenea, pledează pentru introducerea unui venit de bază pentru a-i ajuta pe cei care câștigă mai puțin de 2.185 de euro pe lună.
Nathalie Arthaud (Lupta muncitorească), în vârstă de 46 de ani, este o troțkistă care vrea interzicerea concedierilor, creșterea salariilor și a pensiilor, naționalizarea băncilor și a fabricilor.
François Asselineau (Uniunea Populară Republicană), 59 de ani, este naționalist și antiamerican. Dorește retragerea Franței din zona Euro, ieșirea din UE și NATO, naționalizarea marilor întreprinderi și a corporațiilor private.
Jacques Cheminade, 75 de ani, fost funcționar public în cadrul Ministerului Economiei. Dorește ieșirea Franței din Uniunea Europeană și din zona Euro. Și el propune naționalizarea companiilor strategice și lansarea unui program de colonizare spațială.
Nicolas Dupont-Aignan (Debout La France), este un gaullist de 55 de ani, care militează pentru renunțarea la moneda unică și pentru Frexit. Vrea standarde etice mai înainte pentru oficialii aleși și consideră că lupta împotriva jihadiștilor teroriști trebuie să se afle în centrul politicii externe.
Jean Lassalle, 61 de ani, centrist și parlamentar independent, vrea renegocierea tratatelor UE. A fost în greva foamei timp de 39 de zile în 2006, în semn de protest față de plecarea din valea Aspe a unei uzine.
Philippe Poutou (Noul Partid Anticapitalist), în vârstă de 50 de ani, este angajat al Ford. Pledează pentru coborârea vârstei de pensionare la 60 de ani și pentru săptămâna de lucru de 32 de ore. Crede că mijloacele de contracepție ar trebui să fie gratuite.
Comentarii