Candidații susținuți de fostul președinte nu au obținut rezultatele așteptate de Donald Trump.

În alegerile parțiale de marți, Donald Trump nu a figurat pe listele electorale, dar, în ultimii doi ani, el s-a comportat altfel, dorind să asigure niște victorii-cheie pentru Partidul Republican și căutând, o dată în plus, să obțină nominalizarea pentru funcția de președinte, notează New York Times.

Miercuri dimineață, o serie de curse electorale nu au putut fi însă anticipate, dar era clar că nu va fi vorba despre valul uriaș de candidați pentru care Trump a militat săptămâni întregi, căutând să-și atragă susținători.

În unele state importante, candidații sprjiniți de Trump au pierdut sau au avut rezultate slabe. În Pennsylvania, democratul Josh Shapiro și-a adjudecat funcția de guvernator în detrimentul republicanului Doug Mastriano, iar democratul John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz, adjundecându-și un fotoliu în Senat. În Michigan, Tudor Dixon, preferata lui Trump pentru funcția de guvernator, nu a reușit să o destituie pe guvernatoarea Gretchen Whitmer.

În Arizona, Kari Lake și Blake Masters au candidat împreuună sub slogangul ‘America First’, dar ambii au rămas în urmă în cursa pentru postul de guvernator și pentru un loc în Senat, deși rezultatele au fost foarte strânse.

Unii dintre candidații lui Trump s-au comportat bine, cum ar fi J.D. Vance, nominalizat pentru Senat din partea statului Ohio. Iar candidatul în care Trump a investit cel mai mult, fostul fotbalist Herschel Walker, a cărui candidatură pentru Senat din partea statului Georgia a fost marcată de acuzații potrivit cărora el ar fi încurajat o serie de femei să facă avorturi plătite de el, părea să înfierbânteze competiția.

Una dintre cele mai mari victorii semnalate în cursul nopții a parvenit din Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a fost reales cu un procent pe care republicanii nu l-au mai înregistrat acolo de zeci de ani.

Trump este preocupat doar de propria sa apărare, nu doar în privința pierderii alegerilor (prezidențiale - n. r.), ci și în privința mulțimii de anchete cu care se confruntă și a perspectivei altor candidați nominalizați pentru alegerile primare. El s-a simțit lezat mai ales de eventuala candidatură a lui DeSantins la alegerile prezidențiale.

Înaintea zilei alegerilor, Trump a lansat o serie de atacuri la adresa lui DeSantis, poreclindu-l Ron ‘DeSanctimonious’ (Preacinstitul - n. r.). Și mai amenințător, Trump i-a avertizat pe reporterii aflați luni seara la bordul avionului său după un miting din Ohio, că va dezvălui niște lucruri care nu sunt "deloc flatante” pentru DeSantis, dacă acesta va intra în cusa prezidențială.

Și, totuși, o bună parte din ultimele luni i-au scăpat lui Trump de sub control, respectiv, dacă el va fi acuzat în vreuna din anchetele federale în curs pe tema comportamentului său legat de alegerile din 2020 sau în privința sutelor de documente secrete pe care le deținea în clubul său privat.

Sursa: RADOR