Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat că a acționat "legal" atunci când a ordonat deturnarea unui avion civil către Minsk după o alertă cu bombă, respingând acuzațiile că a urmărit prin această deturnare arestarea unui opozant.

"Am acționat legal protejând oamenii", a declarat Lukașenko, potrivit agenției de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului, relatează Agerpres.

Potrivit președintelui belarus, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forța aterizarea zborului Ryanair este "o minciună".

De asemenea, Aleksandr Lukașenko i-a acuzat pe "răuvoitori" că vor să sufoce Belarus și că "au depășit linia roșie" în atacurile lor împotriva Minskului. Potrivit lui Lukașenko, forțe externe duc un "război hibrid" împotriva Republicii Belarus și împotriva sa, informând greșit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.

"După cum am prevăzut, răuvoitorii noștri din afara și din interiorul țării și-au schimbat metodele de atac asupra statului" belarus, a declarat Lukașenko în Parlament.

Lukașenko a atenționat că va reacționa ferm la orice sancțiuni sau provocări.