Măsurile coordonate din Spania sunt similare cu cele care au fost adoptate în țările UE, cu excepția Franței, notează El Periodico.

Războiul din Gaza convulsionează lumea islamică în general și pare să-i fi agitat în special pe cei care aparțin sau se simt apropiați de jihadism, astfel încât țările occidentale, unele vagi aliate ale Israelului, au fost nevoite să consolideze măsurile antiteroriste.

Două atacuri care au avut loc în ultimele zile, uciderea unui profesor în Franța și a doi cetățeni suedezi în Belgia, au sporit teama și au evidențiat dificultatea confruntării cu acțiunile oportuniste ale "lupilor singuratici", care nu au nevoie de mai multe arme decât un simplu cuțit de bucătărie pentru a-și săvârși atrocitățile.

Acesta este motivul pentru care nivelurile de alertă antiteroristă din practic toate țările europene și ale Statelor Unite au fost ridicate sau rămân ridicate și de ce măsurile de securitate au fost întărite în așteptarea atacurilor.

Fără a ajunge la nivelul de nervozitate din Franța, care în ultimele zile a evacuat Muzeul Luvru, 15 aeroporturi și de până la cinci ori Palatul Versailles, în Spania, atât ministerul, cât și "departamentul" de Interne mențin o alertă la nivel ridicat - 4, au intensificat măsurile preventive, în special cele care vizează identificarea suspecților teroriști, precum și supravegherea în spații și clădiri deosebit de importante care ar putea fi ținta jihadiștilor.

Un nivel de alertă și măsuri coordonate similare celor adoptate în țările Uniunii Europene, cu excepția Franței. Într-o țară ca Spania, în care instituțiile și forțele de securitate au o experiență mai mult decât dovedită în lupta împotriva terorismului, încrederea în autorități și în diferitele forțe de poliție ar trebui să fie dincolo de orice îndoială. Și cu siguranță așa este pentru marea majoritate a cetățenilor, care cunosc eficiența muncii lor.

Prin urmare, este greu de înțeles că aceste incertitudini cu privire la securitatea cetățenilor sunt semănate în mod frivol de liderii principalului partid de opoziție. Nu pare foarte inteligent, și cu siguranță nici foarte loial, să îi spui Ministerului de Interne dintr-o primărie, chiar dacă este cea din Madrid, că trebuie să ridice nivelul de alertă, în acest caz la foarte mare - 5, nivel care nu a fost activat niciodată în Spania de când au fost stabilite nivelurile de avertizare împotriva amenințărilor antiteroriste în 2005.

Nici nu pare a fi un exercițiu de prudență faptul că liderul PP le cere cetățenilor într-un interviu de televiziune "să fie atenți într-un mod responsabil, să fie precauți" și să facă acest lucru chiar înainte ca ministrul Grande-Marlaska să se întâlnească cu toți purtătorii de cuvânt ai parlamentarilor pentru a-i informa cu precizie asupra măsurilor adoptate.

Ceea ce ar putea semăna cu un avertisment bine intenționat poate, totuși, să provoace o frică nejustificată, care trebuie evitată prin consens și sentimentul de stat. Unul dintre principiile acțiunii antiteroriste a fost întotdeauna să țină cetățenii suficient de informați, dar evitând alarmismul. Forțele și organele de securitate și autoritățile sunt însărcinate cu protejarea societății și trebuie să aibă încredere că așa va fi.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA