Submarinul rusesc cu propulsie nucleară K-329 Belgorod se deplasează în mările arctice și există suspiciunea că misiunea sa este de a testa racheta torpilă Poseidon, capabilă să transporte focoase nucleare, afirmă un raport NATO, conform ANSA.

Submarinul rusesc cu propulsie nucleară K-329 Belgorod se deplasează în mările arctice și există suspiciunea că misiunea sa este de a testa racheta torpilă Poseidon, capabilă să transporte focoase nucleare la zece mii de km distanță, afirmă un raport NATO, potrivit căruia Alianța Atlantică este în alertă și monitorizează fiecare posibilă lansare de torpile din submarin.

Cu 184 de metri lungime și 15 metri lățime, Belgorod poate naviga sub apă cu aproximativ 60 de kilometri pe oră și cu o autonomie practic nelimitată. Se crede că poate rămâne 120 de zile sub apă, fără a reveni la suprafață.

În ultimele zile, a fost menționat în analizele privind posibila sabotare a Nord Stream, dar nu există dovezi în acest sens. Suspiciunea NATO, transmisă echipelor de comando aliate, este că submarinul este pe cale să testeze racheta Poseidon în zona Mării Kara.

Nume de cod "Status-6": o torpilă lungă de 24 de metri capabilă să transporte un focos atomic probabil de două megatone. Racheta torpilă a fost proiectată să explodeze în apropiere de coastă, provocând un "tsunami radioactiv".

Sursa: RADOR