Opțiunea pentru un "Nu" nu înseamnă o "ruptură de Europa", ci o "consolidare a puterii noastre de negociere" cu acești creditori, a spus premierul grec Alexis Tsipras într-un mesaj televizat, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Mesajul său a venit la scurt timp după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului

Opțiunea pentru un "Nu", împotriva propunerilor creditorilor internaționali, nu înseamnă o "ruptură de Europa", ci o "consolidare a puterii noastre de negociere" cu acești creditori, a spus premierul grec Alexis Tsipras într-un mesaj televizat, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului convocat de el pentru ca populația să se pronunțe asupra acestor propuneri, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.



"Indiferent ce ați votat, acum suntem cu toții unul singur", și-a încurajat el compatrioții, adăugând că referendumul de duminică nu a fost unul cu "învingători și învinși", consultarea populației fiind "o victorie în sine", întrucât ea a dovedit că "democrația nu poate fi șantajată".


"Vreau să vă mulțumesc tuturor, indiferent ce ați votat. Acum trebuie să restabilim coeziunea socială", a insistat el, lansând un mesaj de unitate. "În această noapte sărbătorim victoria democrației. Începând de mâine vom munci pentru negocieri", a continuat premierul grec, înainte de a se referi la intențiile sale pentru perioada următoare.


El a menționat că guvernul pe care-l conduce este "pregătit să reia negocierile pentru un plan de reforme credibile și juste din punct de vedere social", iar "de această dată problema datoriei externe va fi discutată" și "prioritatea va fi funcționarea sistemului bancar". Tsipras a insistat asupra acestui ultim aspect, admițând că cea mai gravă problemă este criza de lichidități cu care se confruntă băncile grecești, astfel că și Banca Centrală Europeană "și-a dat seama de dimensiunea umană" a acestei crize.


"Sunt conștient că mandatul care mi s-a dat nu este un mandat de ruptură, ci un mandat pentru o soluție sustenabilă", a continuat premierul grec. "Vom promova reforme. Criteriul nostru va fi justiția socială și transferul greutăților asupra celor înstăriți", a conchis Tsipras.


"Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta o solutie sanatoasa. Vrem continuarea negocierilor cu UE. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria", a afirmat Tsipras. 

El a cerut concetățenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaționali, motivând că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creșteri se taxe și reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile. După numărarea a trei sferturi din buletinele de vot, peste 61% dintre participanții la scrutin au votat "Nu", conform solicitării sale.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).


Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar șansele unei intervenții europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăți doar pentru că Fondul Monetar Internațional oferă unei țări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situației. Practic însă, piețele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deține recordul privind amploarea unei incapacități de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenței unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.