Alianța Europeană a Agențiilor de Știri (EANA) a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că își reafirmă angajamentul față de principiile fundamentale ale jurnalismului și solicită protejarea libertății presei în întreaga lume.

EANA spune că, pe măsură ce lumea se luptă cu invazia Ucrainei, care a dus la un război groaznic cu consecințe globale imediate și continue, importanța știrilor exacte, la timp și fiabile nu a fost niciodată mai evidentă.

"În timpurile de criză, mai mult decât oricând, jurnaliștii joacă un rol vital în informarea publicului și în responsabilizarea celor aflați la putere. Cu toate acestea, libertatea presei continuă să fie amenințată în multe părți ale lumii, cu atacuri asupra jurnaliștilor, cenzură și dezinformare din ce în ce mai comune", spune Alianța, potrivit newsalliance.org.

Astfel, EANA salută eforturile jurnaliștilor din întreaga lume care continuă să lucreze neobosit pentru a aduce știri precise și de încredere audiențelor lor, adesea în condiții dificile și periculoase. De asemenea, solicită Guvernelor, societății civile și industriei media să lucreze împreună pentru a proteja și promova libertatea presei, atât online, cât și offline.

Alianța reafirmă și că libertatea presei este o precondiție a democrației și o piatră de temelie a unei societăți libere și deschise.

"Suntem solidari cu colegii noștri din industria media în apărarea dreptului la libertatea de exprimare și îndemnăm pe toți să respecte acest drept fundamental. Pe măsură ce lumea continuă să navigheze în aceste vremuri incerte, EANA rămâne angajată în susținerea jurnalismului independent, fiabil și de înaltă calitate. Solicităm tuturor părților interesate să se alăture nouă în această lucrare importantă și să susțină libertatea presei, nu doar în Ziua Mondială a Libertății Presei, ci în fiecare zi", se mai arată în comunicat.