Aliații Kievului s-au întâlnit joi în Germania pentru a continua să-și coordoneze ajutorul militar către Ucraina, care de săptămâna trecută conduce o contraofensivă în sudul țării pentru a alunga forțele ruse, scrie La Libre Belgique.

Această a cincea întâlnire a Grupului de Contact al Apărării Ucrainei, care a avut loc la invitația ministrului american al apărării, Lloyd Austin, la baza americană din Ramstein, în vestul Germaniei, este menită să arate "unitatea și solidaritatea" aliaților Ucrainei, a spus șeful de Stat Major al SUA, generalul Mark Milley.

Reprezentanți ai peste 40 de țări și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit acolo pentru a discuta în special provocările pe care le ridică conflictul în ceea ce privește producția de armament.

"Consumul de muniție este foarte important în acest război din Ucraina", le-a explicat generalul Milley jurnaliștilor care îl însoțeau. Obiectivul este "să încercăm să determinam nevoile, cererile și apoi să comparăm acest lucru cu oferta, fie că este vorba de stocurile țărilor sau de ceea ce poate fi produs de industria de apărare", a adăugat el în avionul care l-a adus de la Washington.

Artileria este decisivă în conflict. Deosebit de dornice de proiectile de toate felurile, armatele ucrainene și ruse se angajează într-un război de uzură a munițiilor, ale căror stocuri sunt cruciale.

Ucraina desfășoară o contraofensivă în sudul teritoriului său încă de săptămâna trecută, iar președintele Zelenski a declarat în repetate rânduri că vrea să recupereze "toate regiunile aflate sub ocupația rusă", inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014. El a raportat joi seară "vești bune din regiunea Harkiv", referindu-se la "localități în care steagul ucrainean a revenit".

Ucraina și-a epuizat toate armele de fabricație rusă, iar apărarea sa este acum total dependentă de ajutorul militar occidental.

La rândul său, Rusia a apelat la Coreea de Nord pentru a cumpăra cantități mari de rachete și obuze de artilerie, potrivit Washingtonului.

Statele Unite, primul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au promis deja că vor furniza 13,5 miliarde de dolari din diverse armamente, în special rachete antitanc Javelin, piese de artilerie și obuze compatibile cu sistemele de artilerie NATO.

De asemenea, Washingtonul le-a oferit forțelor ucrainene sisteme de artilerie de precizie Himars și rachetele lor ghidate prin GPS numite GMLERS, cu o rază de acțiune de peste 80 km, care sunt utilizate pe scară largă în sudul și estul țării.

Kievul și-ar dori arme cu rază mai mare de acțiune de tip ATACMS, care pot lovi la 300 km, dar Statele Unite refuză, temându-se că aceste rachete vor viza ținte pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea provoca o extindere a conflictului.

"Politica actuală a SUA este că nu trimitem ATACMS", a reamintit generalul Milley. "Am avut această conversație de mai multe ori cu omologul meu și cu alți oficiali ucraineni". "Trimitem Himars (...) cu GMLERS, iar aceste sisteme s-au dovedit a fi foarte, foarte eficiente împotriva forțelor ruse", a adăugat el. "Credem că raza de acțiune a rachetelor Himars este suficientă pentru a satisface nevoile ucrainenilor în lupta lor actuală".

Numai Statele Unite furnizează trei sferturi din obuze la standardele NATO, a subliniat purtătorul de cuvânt al personalului american, colonelul Dave Butler.

"Peste 10 țări din grupul de contact furnizează piese de artilerie de calibru 155 mm, iar 15 țări donează muniție de 155 mm", a spus el.

Toate donațiile de arme către Ucraina sunt calculate astfel încât să nu slăbească capacitățile militare ale țărilor donatoare, dar stocurile de muniții trebuie să poată fi reaprovizionate în mod regulat, de unde și necesitatea revitalizării producției industriei de apărare, a explicat purtătorul de cuvânt. 

Sursa: RADOR