Alimentarea cu apă și curent electric a fost ”restabilită” în întreaga capitală Kiev, la o zi după un val de atacuri cu rachete lansat de Rusia, care a provocat întreruperi masive, a anunțat marți primarul Vitali Kliciko.

Alimentarea cu apă și electricitate ”a fost integral restabilită”, a declarat Kliciko pe rețeaua de socializare Telegram.

Loviturile masive rusești împotriva infrastructurii ucrainene luni dimineață au privat de apă circa 80% dintre locuitorii capitalei ucrainene, în timp ce 350.000 de locuințe au rămas fără curent electric.

Întreruperile programate de electricitate vor continua totuși la Kiev ”pentru că deficitul sistemului electric, după atacurile barbare ale agresorului, este important”, a avertizat Kliciko, în timp ce sirenele de alarmă aeriană s-au auzit din nou marți dimineață în capitala ucraineană, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat luni 55 de rachete de croazieră, 22 de rachete S-300 și drone de luptă într-un val de lovituri de-a lungul țării vizând cel mai adesea infrastructuri energetice.

De câteva săptămâni, trupele ruse și-au intensificat din nou atacurile asupra Kievului, efectuate în special cu drone kamikaze și îndreptate împotriva infrastructurii energetice și a altor ținte civile.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunțat în repetate rânduri utilizarea acestor dispozitive de fabricație iraniană și a cerut o reacție internațională puternică. Moscova a susținut că aceste atacuri sunt un răspuns la explozia unei autocisterne de la jumătatea lunii octombrie în peninsula anexată Crimeea, explozie  pe care Rusia o atribuie Ucrainei.

Luni, forțele ruse au efectuat un atac cu rachete și în regiunea Zaporijjia, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, distrugând mai multe infrastructuri critice.

Potrivit lui Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare a acestei regiuni de sud, pe contul său Telegram, atacul a avut loc luni dimineața, scrie publicația Cadena Ser, preluată de RADOR.

"În jurul orei 08:00 (ora locală), inamicul a efectuat lovituri cu rachete în Zaporijjia. Rapoartele inițiale indică faptul că rachetele au fost lansate din aer. Instalațiile de infrastructură critică au fost avariate. S-ar putea produce întreruperi de curent", a spus oficialul militar.

Potrivit lui Starukh, deocamdată nu există nicio confirmare a existenței victimelor, deși serviciile de urgență au fost trimise în zonele atacate.

În Zaporijjia se află cea mai mare centrală nucleară ucraineană, controlată acum de ruși, deși acolo lucrează muncitori ucraineni. Instalațiile au suferit niște atacuri de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc și a fost nevoie să fie deconectată de la sistemul energetic local.

Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene de luni au fost un răspuns la atacurile cu drone asupra flotei din Marea Neagră din weekend, a declarat Vladimir Putin: ”Asta nu e tot ce am fi putut face”.

Întrebat despre posibilitatea unor discuții de pace cu Ucraina, Putin a exclus acest lucru: ”Nu este posibil. Pentru a putea începe să facem propuneri la discuții, mai întâi trebuie să aibă loc discuțiile”. Președintele rus a dat vina pe ucraineni că nu vor să discute: ”Cum putem acum să discutăm despre posibile acorduri dacă nici măcar nu există dorința celeilalte părți de a vorbi cu noi? Vom aștepta, poate se vor ivi niște condiții necesare”.