Deşi a reuşit un rezultat foarte bun, intrând în Parlament şi devenind a treia forţă politică în Germania, AfD riscă să se rupă după ce unul dintre copreşedinţii săi a anunţat că va activa ca independent în Bundestag.

Frauke Petry, unul dintre copreşedinţii Alternativei pentru Germania (AfD), a anunţat luni, într-o conferinţă de presă a partidului de extremă-dreapta, că nu va face parte din fracţiunea formaţiunii în Bundestag. După anunţ, ea a plecat de la conferinţa pe care o ţinea alături de Alexander Gauland, Alice Weidel şi copreşedintele Jörg Meuthen.

"Voi părăsi sala", a declarat ea sec şi a plecat fără a răspunde la niciun fel de întrebări. Cei trei colegi au rămas uimiţi şi nu au dorit nici ei să răspundă la întrebările legate de anunţul lui Frauke Petry. 

Plecarea ei este un protest la adresa radicalizării din ultimele săptămâni de campanie a AfD, care şi-a intensificat atacurile împotriva migranţilor şi musulmanilor. Mai mult, au existat voci în partid care s-au pronunţat pentru renunţarea la atitudinea de regret faţă de crimele naziste.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Alexander Gauland, candidatul care a deschis lista AfD, s-a plâns că în campanie Frauke Petry şi-a anulat prezenţa la mai multe evenimente. Gauland a acuzat faptul că nu s-a simţit sprijinit de copreşedinta partidului. 

Gauland spune că Petry reprezintă o minoritate în partid şi nu vede niciun pericol în ceea ce priveşte divizarea partidului, chiar dacă nu a exclus ca unii membri să o urmeze "în deșertul politic''.

Presa germană scrie însă că mai mulţi parlamentari o vor urma pe Frauke Petry.

Celălalt candidat principal al AfD la alegerile din 24 septembrie, Alice Weidel, a criticat-o pe Petry pentru lipsa de responsabilitate şi i-a cerut să părăsească partidul "pentru a preveni alte pagube".

Negocieri pentru formarea guvernului

În timp ce extremiştii de dreapta se ceartă între ei, Angela Merkel a trecut la treabă şi a anunţat că vrea să discute cu FDP, cu Verzii, dar şi cu SPD, chiar dacă social-democraţii au afirmat că vor rămâne în opoziţie, pentru a nu lăsa AfD să fie principala forţă de opoziţie în Parlament.

Dacă social-democraţii se ţin de cuvânt, Merkel nu are prea multe opţiuni: trebuie să încerce formarea unei coaliţii împreună cu liberalii şi ecologiştii.

Dacă la nivel de land aşa-numitele coaliţii "Jamaica" au devenit o obişnuinţă, la nivel federal ar reprezenta o premieră.