Lumea este atentă la sustenabilitate și la ESG ( Environmental, Social, Governance) mai mult ca oricând, dar de atâtea ori maltratează pădurile și alte resurse naturale ale planetei.

Pentru a atrage atenția asupra problemei este simbolic faptul că în 2025 s-a anunțat desfășurarea COP 30 în Amazonia. Belém, în Brazilia, va găzdui Summit-ul Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice, a anunțat președintele Lula da Silva, relatează Diario de Noticias.

Belém, în [statul] Pará, este situat în plămânul lumii, unde președintele Braziliei afirmă că este "o onoare să primim reprezentanți din întreaga lume, într-un stat din Amazonia noastră". El a amintit că a participat deja la alte ediții ale COP, în cadrul cărora Amazonia era pe agendă - Egipt, Paris și Copenhaga - și că acum a venit timpul să aibă loc în habitatul său natural.

O modalitate pentru "ca participanții să cunoască fauna și râurile celei mai mari păduri tropicale de pe planetă". În ciuda frumuseții naturale, această COP trebuie să fie mai mult decât o simplă plimbare turistică sălbatică pentru a strânge fotografii demne de "National Geographic".

În luna noiembrie, în Egipt, a fost adoptată o rezoluție privind compensarea țărilor vulnerabile pentru pagubele cauzate de schimbările climatice, dar chiar și așa, COP știa puțin, foarte puțin. Progresele, eșecurile, argumentele economice post-pandemice și legate de război au risipit o mare parte din așteptările care se refereau la deciziile și la curajul liderilor mondiali. În întreaga lume, COP 27 a fost etichetată drept un eșec. Încercarea de a controla combustibilii fosili, ale căror emisii sunt în mare măsură vinovate de schimbările de mediu, nu au fost decât încă o promisiune.

Înainte de a ajunge în Brazilia, COP va trece și prin Dubai, în luna noiembrie anul acesta, iar Australia este deja bine poziționată pentru a o găzdiu în 2024. Țările care o găzduiesc trebuie să privească acest Summit ca pe o considerabilă oportunitate de a face ceva diferit și de a oferi un exemplu lumii, iar nu s-o privească doar ca pe încă un eveniment corporatist care umple hoteluri, restaurante și pagini de ziare și reviste. De multă vreme clima a cerut mai multă acțiune și mai puțin machiaj.

Lula da Silva a reiterat promisiunea unei campanii neobosite de combatere a defrișărilor. Distrugerea Amazoniei a atins niveluri de neînchipuit vreodată în timpul guvernării lui Jair Bolsonaro. Acum, țara dorește să recupereze rolul pierdut de mare putere de mediu. Dacă va reuși să treacă de la promisiuni la decizii și să facă diferența, cu siguranță va câștiga puncte în ceea ce privește reputația și credibilitatea internațională, comentează Rosália Amorim, directoarea cotidianului Diário de Notícias.

Sursa: RADOR