Ambasada Germaniei la București transmite că premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat joi seara că nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România si Bulgaria, infectați cu noul coronavirus.

”Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără și condițiile și modul de călătorie în Europa. Totuși, ne dorim granițe deschise și o piață europeană a muncii. Am atras atenția asupra faptului că acest virus nu ține cont de frontiere. Este exclus să învinovățim în vreun fel persoane de orice naționalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înțeles atât pentru mine, cât și pentru guvernul landului pe care îl conduc”, a declarat Armin Laschet, după ce o declarație făcută miercuri i-a adus critici pe rețelele de socializare, iar MAE i-a cerut clarificări.

Laschet a declarat miercuri că focarul de la abatorul din Rheda-Wiedenbrück, deținut de Tönnies, cel mai mare procesator de carne din Germania, ar fi fost adus de muncitorii români și bulgari.

”Trebuie să pornim de la premisa că la o asemenea răspândire a virusului printre angajații fabricii de carne din Gütersloh au contribuit condițiile de lucru și de cazare de acolo. Condițiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare. Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecția lucrătorilor. Programul de protecție a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfințit prin lege. Același lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză”, a mai spus premierul landului NRW.

Armin Laschet a precizat că Guvernul landului se află de săptămâni bune în contact cu reprezentanții țărilor afectate, pentru a ajunge la o îmbunătățire substanțială a condițiilor de lucru, mai ales pentru lucrătorii din România și Bulgaria: ”Continuăm această colaborare strânsă”.