Ambasada Turciei în România a mulțumit țării noastre pentru ajutorul oferit după devastatoarele cutremure care au ucis și rănit mii de oameni.

"Mulțumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios. Dumnezeu să ocrotească echipa care este pe drum spre Turcia! Apreciem eforturile lor și le dorim mult succes!", este mesajul postat pe Facebook de ambasadă, alături de fotografii cu echipele trimise de România în ajutorul Turciei.

În baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români (echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat luni din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

O a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române a plecat ulterior spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis marți dimineață că, în prima zi de intervenții, echipa de sprijin din România a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

"Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin", a transmis DSU.

Totodată, în marți dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.