În ultima sâmbătă din noiembrie, în fiecare an, ucrainenii onorează memoria victimelor Holodomorului din 1932-1933, calificat de regimul de la Kiev ca "act de genocid asupra poporului ucrainean, comis de regimul totalitar stalinist".

Holodomor înseamnă, în limba ucraineană, ucidere prin înfometare. Pe lângă România, Republica Moldova, Irlanda, care au recunoscut genocidul realizat prin Holodomor în 1932-1933, în Ucraina, Bungestagul Germaniei anunță că va adopta o rezoluție în acest sens.

Ambasada Ucrainei transmite un mesaj puternic în ziua țara le aduce un omagiu celor care au căzut victime foamei declanșate acum 90 de ani de Stalin. Ambasada acuză Kremlinul de azi că folosește hrana drept armă, precum în scenariul HungerGames.

"După ce Stalin a concentrat toată puterea în URSS în mâinile sale, la sfârșitul anilor 1920, el a implementat politici represive cărora ucrainenii le-au rezistat în masă. Privarea de hrană a fost folosită ca armă pentru curățarea etnică a teritoriilor ucrainene, unde au predominat ideile pentru restabilirea propriului stat. Nu a fost doar o foamete artificială, ci un Holodomor atent planificat și executat.

Oamenii care încercau să ascundă chiar și o cantitate mică de hrană au fost deportați și împușcați. Celor care au încercat să se mute în orașe și în alte locuri pentru salvare li s-a interzis să-și părăsească satele.

Satele s-au transformat de fapt în cimitire. Perioada din iarna anului 1932 până în vara anului 1933 a fost apogeul a ceea ce mai târziu va fi recunoscut drept genocid al Poporului Ucrainean. Până la 25.000 de ucraineni au murit de foame în fiecare zi. Aproape un sfert dintre ucrainenii care locuiau în mediul rural au murit, peste 3 milioane de copii născuți în 1932 și 1933 au murit de foame. În acest an, evenimentele legate de 90 de ani de la Holodomor au loc în contextul invaziei militare pe scară largă a rusiei în Ucraina, care urmărește din nou distrugerea statalității ucrainene și eradicarea manifestărilor de identitate ucraineană."

Ambasada Ucrainei, 26 noiembrie:

"Regimul de astăzi de la Kremlin, precum și regimul stalinist de acum 90 de ani, a transformat hrana în armă, lansând jocurile foamei la nivel global #HungerGames."

Din cauza războiului în curs de desfășurare al rusiei împotriva Ucrainei, populația din alte părți ale lumii se confruntă cu o penurie serioasă de alimente. Sute de milioane de oameni din Africa și Asia ar putea suferi din cauza distrugerii infrastructurii agricole și a blocării de către Rusia a exporturilor de cereale ucrainene.

Înainte de invazia din 2022, Ucraina deținea 47% din piața mondială a floarea-soarelui, 17% a orzului, 14% a porumbului și 10% a grâului. În țări precum Liban, India, Irak și China, produsele agricole specifice din Ucraina au reprezentat mai mult de 50% din importuri.

La fel precum în urmă cu 90 de ani în timpul Holodomorului, Rusia fură din nou cereale și alte produse din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina. rusia vinde aceste cereale pe piața mondială, obținând resurse pentru finanțarea în continuare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Ambasada Ucrainei face un apel către statele lumii să pună Holodomorul din 1932-1933 ca pe lista genocidelor, în scopul combaterii regimurilor totalitare, a tiraniei, a crimelor totalitarismului și pentru apărarea valorilor comune ale democrației, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.