Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a onorat ceremoniile de la Plovdiv cu ocazia împlinirii a 137 de ani de la Unirea Principatului Bulgariei cu Rumelia de est, relatează Dnevnik.

Prezența ambasadorului unei țări care a declarat Bulgaria drept stat neprieten a atras atenția, după ce Mitrofanova a evitat participarea la ceremoniile oficiale de Ziua Națională a Bulgariei - 3 martie, și atunci a depus flori la monumentul de la Șipka cu o zi mai devreme. La 24 mai, de Ziua Culturii Bulgare și Scrierii Slave, ea i-a felicitat pe bulgari printr-un mesaj video pe profilul de Facebook al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Un reprezentant al Serviciului de presă al Primăriei Plovdiv a declarat pentru ziarul „Dnevnik” că protocolul administrației „invită în mod obligatoriu întregul corp diplomatic”, nu numai pentru sărbătorile Unirii, ci, în general, pentru sărbători importante, și este decizia fiecărui reprezentant diplomatic dacă răspunde invitației. Serviciul de presă susține că, pe lângă ambasadoarea Rusiei, Eleonora Mitrofanova, la sărbătoarea din Piața Unirii au fost în total 15 reprezentanți diplomatici. Invitațiile către toți aceștia au fost trimise cu aproximativ o lună înainte de eveniment, iar diplomații pot confirma în prealabil, dar pot veni și fără a anunța dinainte.

Întrebat despre poziționarea ambasadorului rus chiar în spatele președintelui Rumen Radev, reprezentantul Serviciului de presă al Primăriei Plovdiv a declarat pentru ziarul „Dnevnik” că aranjarea este realizată în sincron cu protocolul Consiliului de Miniștri și al Administrației Prezidențiale de la Sofia, cu reprezentanți ai instituțiilor bulgare în primul rând, iar apoi sunt reprezentanții diplomatici, fără a stabili nominal locul acestora.

Printre invitații de onoare, pe lângă președintele Rumen Radev, care a susținut un discurs, s-au numărat vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, miniștri din cabinetul interimar, procurorul general Ivan Gheșev, politicieni, foști parlamentari.

Ziua de 6 septembrie a fost declarată sărbătoare oficială în Bulgaria, prin hotărârea Adunării Naționale din 18 februarie 1998. La această dată a avut loc Unirea Principatului Bulgariei cu Rumelia de Est. Prin acest act, Rusia a fost pusă în fața faptului împlinit și și-a arătat dezaprobarea retrăgându-și trupele și declarând că nu va lua nicio măsură împotriva unei țări care se simte prejudiciată de Unire.

Sursa: RADOR