O întrebare importantă legată de viitorul războiului din Ucraina este dacă președintele rus, Vladimir Putin, "chiar dacă nu are capacitățile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou".

Declarația a fost făcută marți de ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, aflată în vizită la București, la o masă rotundă cu jurnaliști români.

Smith a punctat că SUA au decis devreme, spre finalul anului trecut, să facă schimb "intens" de intelligence, în premieră, cu aliații și partenerii, ca să existe "aceeași imagine a situației" și "aceleași planuri de intervenție pentru un posibil război în Ucraina".

"Am făcut asta în octombrie, noiembrie, decembrie (anul trecut - n.r.), până spre finalul lui februarie. Într-o măsură, aceasta a fost partea ușoară, de predicție. Vedeam 150.000 de trupe ruse care înaintau către granițele Ucrainei, 30.000 de trupe care intrau în Belarus, am văzut deplasări de spitale de campanie. A devenit clar că se pregăteau pentru o invazie în adevăratul sens al cuvântului", a detaliat diplomatul.

Ea a mărturisit că, dincolo de efortul de obținere de informații, "ce a urmat a fost mai greu, deoarece, odată ce au intrat în țară, nu puteai decât să încerci să calculezi care sunt planurile lui Putin".

++++

Erdoğan i-a transmis lui Putin că este timpul să acționeze în privința unui coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan i-a spus luni președintelui rus, Vladimir Putin, că este timpul să acționeze în privința unui plan al ONU privind crearea unui coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit agenției naționale de presă turce Anadolu, preluată de Reuters.

Convorbirea telefonică dintre cei doi președinți are loc într-o perioadă în care prețul alimentelor a atins un record, la nivel mondial, în condițiile în care conflictul din Ucraina - cel mai mare furnizor de cereale din lume - a dus la intensificarea îngrijorărilor legate de securitatea alimentară. 

++++

Au intrat în vigoare restricțiile privind tranzitul cimentului și alcoolului către regiunea Kaliningrad

Au intrat în vigoare restricții privind tranzitul cimentului și alcoolului către regiunea rusă Kaliningrad. Începând de duminică, cimentul, alcoolul și o serie de alte produse fabricate în Rusia au fost interzise să mai fie transportate în tranzit prin Lituania către regiunea Kaliningrad, în legătură cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei.

Sancțiunile sunt implementate pe baza regulilor adoptate de regulamentul UE și a evaluărilor făcute de Comisia Europeană, în urma unor consultări, a anunțat Serviciul Vamal Lituanian, citat de agenția BNS.

Restricțiile ce vizează tranzitul de ciment, alcool și de alte bunuri sunt prevăzute în cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE, adoptat de UE la 8 aprilie.

Agenția de presă Bloomberg a aflat că noile sancțiuni ale UE vor afecta regulile de tranzit către Kaliningrad. Așadar, pe 17 iunie a intrat în vigoare o interdicție privind transportul oțelului și metalelor feroase rusești prin UE.

Începând din 10 august, potrivit agenției BNS, interzicerea tranzitului cărbunelui și a altor minerale solide va intra în vigoare, iar, începând din 5 decembrie, restricțiile ce vor viza petrolul și produsele petroliere rusești. Introducerea restricțiilor privind tranzitul către Kaliningrad a provocat o reacție negativă puternică în Rusia.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe Maria Zaharova, a declarat vinerea trecută că Moscova a finalizat pregătirea măsurilor de răspuns împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene în legătură cu blocarea tranzitului către Kaliningrad și că va începe să le pună în aplicare dacă situația nu se va normaliza în următoarele zile, notează Interfax.

Comisia Europeană a anunțat deja că pregătește clarificări cu privire la aplicarea sancțiunilor privind tranzitul către Kaliningrad. Săptămâna trecută, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Seimului lituanian, Laima Liucija Andrikienė, a confirmat că se discută posibilitatea eliberării de autorizații unice pentru transportul cimentului în cazuri excepționale.

Surse: RADOR, Agerpres