Ambasadorului României în Kenya, Dragoș Țigău, i s-a cerut se întoarcă urgent în România după ce ar fi spus că africanii sunt “maimuțe”, informează the-star.co.ke.

Guvernul român l-a rechemat în țară pe Dragoș Țigău, ambasadorul său în Kenya, după ce o serie de diplomați africani l-au acuzat că, în cursul unei reuniuni desfășurate la Nairobi, a folosit termenul de "maimuțe” atunci când s-a referit la o serie de diplomați africani.

Decizia a survenit în urma unei întrevederi care a avut loc, vineri seara, între reprezentanți ai guvernului României și o serie de diplomați africani.

Într-o declarație, România a anunțat că Țigău a fost convocat în vederea revizuirii acuzațiilor.

"Ambasadorul român în Kenya trebuie să se întoarcă urgent în România în vederea procedurilor necesare, inclusiv o serie de măsuri de ordin intern ce trebuie adoptate”, se arată într-o declarație reluată parțial de Nairobi Leo.

Guvernul român și-a exprimat regretul față de situația creată și a cerut scuze tuturor persoanelor afectate.

Țigău a fost acuzat că ar fi folosit termenul de "maimuță” pe data de 28 aprilie, în cursul unei reuniuni desfășurate la sediul ONU.

Țara lui Țigău a calificat afirmația acestuia drept un caz izolat, care nu trebuie să afecteze relațiile României cu țările africane.

"Ne exprimăm speranța că acest incident izolat nu va afecta strânsele relații dintre România și țările africane, mai ales având în vedere că diplomația românească urmărește dezvoltarea relațiilor cu Africa”, se mai spune în declarație.

Oficialii români au subliniat că relațiile lor cu țările africane sunt importante, ele bazându-se pe un parteneriat și pe respect reciproc.

Guvernul român a mai spus că un asemenea comportament nu reflectă principiile de ordin instituțional și uman care caracterizează demersurile diplomatice ale României.

Plângerile nu au apărut decât după ce fostul prim-secretar pentru afaceri externe al Kenyei, Macharia Kamau, a transmis prin Twitter un mesaj în care îl acuză pe ambasador de rasism.

sursa: RADOR