Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a discutat cu secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Majorkas, despre programul Visa Waiver.

Potrivit unei postări pe Facebook a ambasadorului, la discuții a participat și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

"Având în vedere faptul că familia maternă a Secretarului Majorkas are origini românești, mama lui fiind născută în București, iar străbunicii în Suceava, întâlnirea a fost și un prilej pentru o incursiune emoționantă în istoricul familiei sale. Am avut ocazia să vorbim în detaliu despre unul dintre țelurile României în relația bilaterală cu Statele Unite - accederea în programul Visa Waiver. Vom lucra împreună pentru a elimina această barieră și pentru a întări astfel relațiile economice, culturale și nu în ultimul rând sociale, între comunități", a scris Muraru.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver. 

În septembrie 2021, Statele Unite au inclus Croația în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o ședere de până la 90 de zile.

În primăvara anului trecut, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, declara, într-un interviu acordat Agerpres, că România are în vedere o serie de inițiative la nivelul Congresului SUA, pentru a vedea în ce măsură e posibilă modificarea legislației sau flexibilizarea legislației americane, care prevede plafonul de 3% de cereri respinse pentru ridicarea vizelor.