Ambasadorul României în SUA a avut miercuri o primă întâlnire cu Richard D. Hooker, Jr., șeful grupului de lucru privind securitatea Mării Negre și cu ceilalți membri ai “Black Sea Task Force” al Consiliului Atlantic al SUA.

Ambasadorul Andrei Muraru a evidențiat interesul României pentru o strategie a SUA privind regiunea Mării Negre și contribuția României pe acest subiect în relație cu administrația și, respectiv, Congresul SUA, inclusiv cu mediul de reflecție din Washington D.C.

Totodată, a punctat obiectivele României privind securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii, precum și pentru o abordare multidimensională a acestora, din mai multe perspective: securitate și apărare, economie, energie, conectivitate și reziliență democratică.

Ambasadorul României s-a referit în mod specific la demersurile bipartizane din Congresul SUA privind elaborarea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre, prin introducerea proiectului de lege Black Sea Security Act în 2022 și perspectiva reluării acestor eforturi în 2023.

Discuțiile cu experții Consiliului Atlantic au evidențiat nivelul ridicat de conștientizare în mediul de reflecție american a necesității unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre, mai ales pe fondul evoluțiilor de securitate regionale, în contextul agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

În luna decembrie 2022, Consiliul Atlantic al SUA, una dintre cele mai influente și prestigioase organizații de tip think-tank din SUA, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, au anunțat stabilirea unui grup de lucru comun – task force – centrat pe securitatea regiunii Mării Negre.

Task force-ul, format din experți din cadrul Atlantic Council și SNSPA, analizează și propune recomandări în vederea creșterii securității și stabilității regiunii Mării Negre, vitală din punct de vedere geopolitic. Grupul de experți va contribui, cu expertiza și instrumentele specifice, la generarea de soluții privind combaterea și descurajarea amenințărilor, neconvenționale sau hibride, precum și cooperarea în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune.