MAE israelian l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Israel pentru a explica de ce ministrul de externe Serghei Lavrov a sugerat că Adolf Hitler are origini evreiești.

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat că Lavrov a făcut „o declarație de neiertat, scandaloasă” și a cerut scuze din partea Moscovei.

Duminică, Serghei Lavrov a apărat afirmațiile Rusiei, conform cărora încearcă să „denazifice” Ucraina, spunând că nu contează că președintele Volodimir Zelenski este evreu, deoarece „Adolf Hitler avea și sânge evreu”, relatează Deutsche Welle.

„Evreii înțelepți spun că cei mai mari antisemiți sunt, de obicei, evrei”, a declarat Lavrov la postul de televiziune italian Rete4.

El a mai susținut că SUA și Canada antrenează „subdiviziuni neonaziste” care s-au infiltrat în rândurile armatei ucrainene, făcând referire în special la Regimentul Azov.

Totodată, Lavrov a spus că NATO și Uniunea Europeană s-au resemnat cu faptul că „stăpânul casei” este la Washington.

„Declarațiile ministrului de externe Lavrov sunt de neiertat și scandaloase. Reprezintă o greșeală istorică teribilă”, a spus Lapid. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai ridicat nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi chiar pe evrei de antisemitism”.

„Ucrainenii nu sunt naziști, doar naziștii au fost naziști, doar ei au efectuat exterminarea sistematică a evreilor”, a spus Lapid.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, a condamnat comentariile lui Lavrov făcute în săptămâna în care Israel a comemorat Holocaustul, calificându-le drept „false, delirante și periculoase”.

Lavrov răspândește „o teorie a conspirației antisemite fără niciun fundament real”, a declarat Dani Dayan, potrivit Times of Israel.