Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a murit, luni seara, după ce a fost împușcat în spate în timp ce se afla la o expoziție de artă în Ankara și a fost transportat la spital cu leziuni grave, a confirmat Ministerul rus de Exerne.

UPDATE

Primarul din Ankara, Ibrahim Melih Gökçek, crede că gestul lui Altıntaș are mai degrabă legătură cu apropierea sa de mișcarea clericului Fethullah Gülen decât cu Siria, relatează Reuters.

+++

Ministrul turc de Interne a anunțat că atacatorul era membru al forțelor speciale de intervenție ale poliției din Ankara. Este vorba de Mevlut Mert Altintas, născut în 1994, relatează AP. 

Sora și mama sa au fost reținute în orașul Aydin, vestul Turciei, relatează Reuters, citând presa locală.

+++

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a adresat în cursul acestei seri o scrisoare omologului rus, Serghei Lavrov, în legătură cu atentatul de la Ankara, soldat cu decesul ambasadorului Federației Ruse în Republica Turcia, Andrey Karlov, anunță MAE.

În mesajul ministrului român se subliniază condamnarea cu fermitate de către România a acestui act abominabil îndreptat împotriva unui ambasador și importanța eforturilor pentru combaterea actelor teroriste și aducerea în fața justiției a celor vinovați.

Ministrul Lazăr Comănescu a adresat, de asemenea, condoleanțe familiei victimei și a exprimat solidaritatea cu poporul rus în aceste momente dificile.

+++

Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis dosar penal cu privire la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov, informează agențiile de presă ruse.

+++

Ambasada Turciei din Rusia a precizat că ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, va veni marți la reuniunea trilaterală de la Moscova.

+++

MAE rus: Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și chiar de astăzi (luni) va ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS, preluată de Agerpres.

"Calificăm cele întâmplate drept atac terorist. Ne aflăm în legătură permanentă cu autoritățile turce, de la care am primit asigurări că va fi desfășurată o anchetă minuțioasă multilaterală. Ucigașii vor fi pedepsiți", a declarat Zaharova.

+++

Atacatorul care l-a asasinat pe ambasadorul rus în Turcia era un polițist, a declarat primarul orașului Ankara, citat de Al Jazeera News.

Bărbatul, în vârstă de 22 de ani, nu se afla în misiune în momentul atacului. El a fost împușcat de către forțele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat că Andrei Karlov a decedat în urma atacului.

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, ar fi murit, luni seara, într-un spital din Turcia, unde a ajuns după ce a fost împușcat în spate la o expoziție de artă din metropola Ankara, transmite agenția de presă rusă RIA, citată de Reuters. CNN nu confirmă informațiile.

Atacatorul ar fi strigat, după ce l-a împușcat pe ambasadorul rus: "Noi murim în Alep, tu mori aici", "Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria", "Atâta vreme cât frații noștri nu sunt în siguranță, nici voi nu vă veți bucura de siguranță", "Doar moartea mă va lua de aici" și a folosit expresia islamică "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este mare").

Atacatorul era îmbrăcat în costum negru elegant și cravată, și stătea în picioare chiar în spatele ambasadorului în timp ce acesta își susținea discursul la expoziția de artă, a declarat un martor pentru Reuters.

"Și-a scos arma și l-a împușcat pe ambasador din spate. L-am văzut întins pe podea și apoi am fugit afară", a spus martorul, care a cerut să îi fie păstrată identitatea secretă.

+++

Între timp, atacatorul ar fi fost omorât de către poliție, anunță televiziunea turcă NTV.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la atacul asupra ambasadorului Rusiei în Turcia, a anunțat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse.


+++

Ambasadorul rus la Ankara se află în stare gravă la spital după ce a fost împușcat într-un atac armat la o galerie de artă în capitala turcă, numită "Rusia, văzută de turci", transmite presa turcă.

Karlov a fost împușcat în timp ce ținea un discurs.

Autoritățile turce suspectează că atacatorul înarmat este un militant islamist, transmite Hurriyet Daily News.

Unii martori, citați de presa turcă, susțin că atacatorul ar fi strigat pentru Alep.

Atacatorul ar fi tras cel puțin opt focuri de armă, potrivit unui fotoreporter Associated Press prezent la expoziție. Acesta a spus și câteva cuvinte în rusă și a distrus câteva fotografii de la galeria de artă.

Atacatorul ar fi reușit să intre în clădire cu ajutorul unei legitimații de polițist.

NTV informează că au mai fost rănite încă trei persoane, iar CNN Turk spune că împușcăturile au continuat în clădire după ce s-a tras în ambasadorul Rusiei.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuții cu omologii ruși și iranieni cu privire la criza din Siria.

Background

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au tensionat în contextul conflictului din Siria, Ankara fiind o oponentă fermă a lui Bashar Al-Assad, în timp ce Rusia a trimis trupe și a lansat raiduri aeriene împotriva opozanților președintelui sirian.

Punctul culminant a fost atins în noiembrie anul trecut, când forțele aeriene turce au doborât un avion rusesc de vânătoare care a pătruns pentru scurt timp în spațiul aerian turcesc.

În ultimul an însă relațiile s-au ameliorat semnificativ, iar președintele Vladimir Putin a efectuat o vizită în Turcia, în octombrie.

Biografia lui Karlov

Andrei Karlov avea 62 de ani, și se născuse la Moscova. A ocupat diverse poziții în Ministerul Afacerilor Externe, dar și în misiunile din străinătate. A lucrat la Ambasada URSS din Republica Populară Democrată Coreeană, între 1979 – 1984, dar și în perioada 1986 – 1991, devenită apoi Ambasada Federației Ruse, unde a activat între 1992 și 1997.

Din 2001 până în 2006 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Populară Democrată Coreeană. Între 2007 și 2013 a fost director general adjunct și director pentru afaceri consulare.

Din iulie 2013 era ambasador al Federației Ruse în Turcia.