Rusia nu va bombarda sistemul antirachetă de la Deveselu, dar va exista o replică a Moscovei, care ar putea fi tot un sistem de apărare antirachetă sau rachete capabile să depășească scutul, a declarat ambasadorul rus la București, Oleg Malghinov.

Pe de altă parte, acesta a exclus un război între Rusia și un stat NATO.

Întrebat la Realitatea TV de ce Rusia consideră scutul de la Deveselu ca fiind o amenințare la adresa sa, în condițiile în care sistemul e defensiv, ambasadorul rus Oleg Malghinov a precizat: ”Deveselu nu este un sistem antirachetă. Deveselu este doar o componentă a unui sistem global antirachetă (...) Este un sistem destul de cuprinzător, iar Rusia este îngrijorată de sistem”.

Diplomatul a explicat că în timpul Războiului Rece a existat ”o paritate, o balanță strategică” între SUA și Rusia, stabilită prin semnarea, în 1972, a Tratatului pentru limitarea armelor nucleare strategice și a Tratatului privind limitarea antibalistică, balanță ce a dispărut în 2003, când Statele Unite s-au retras (SUA s-au retras, în 2002, din Tratatul rachetelor antibalistice - n.r.).

”Acum potențialul celor două state va fi diferit. Sistemul antirachetă va oferi (SUA și Europei – n.r.) mai multă protecție și va minimaliza potențialul armelor rusești (...) Dacă echilibrul și paritatea strategică se schimbă trebuie să aflăm cum le gestionăm”, a precizat Malghinov, exprimându-și speranța că se va ajunge la o soluție privind întoarcerea la un echilibru strategic.

Deveselu va fi defensiv, dar va fi îndreptat împotriva rachetelor rusești 

”Când sistemul antirachetă va intra în funcțiune va schimba capacitatea și echilibrul situației strategice. Nu a armelor ofensive sau defensive, pentru că în termeni strategici nu contează dacă sunt ofensive sau defensive. Eu nu spun că va fi ofensiv (sistemul american antirachetă). Nu, va fi defensiv. Va fi îndreptat împotriva rachetelor rusești. Vorbim aici de potențial. De a proteja orice parte a NATO, nu numai România, ci orice parte a NATO, dar mai întâi de toate SUA, de rachete, inclusiv de rachetele rusești”, a susținut ambasadorul rus.

La observația că și Rusia își poate construi un sistem de apărare antirachetă, ambasadorul rus a subliniat faptul că Moscova nu va bombarda scutul, dar va exista o replică.                                          

”Știm că Deveselu și celelalte elemente vor deveni funcționale în curând. Noi nu-l vom bombarda. Va fi în funcțiune. Va exista o replică a Federației Ruse, nu știu exact ce formă va lua. Poate va fi tot un sistem antirachetă sau poate va consta în rachete capabile să depăseașcă scutul antirachetă. Dar nu va fi o amenințare pentru Deveselu”, a spus Oleg Malghinov.

E exclus un război între Rusia și un stat NATO 

Ambasadorul Malghinov a declarat că în prezent asistăm la ”aproape o absență a relațiilor” dintre Rusia și NATO.”Lipsesc cooperarea,comunicarea, dialogul, dar suntem pregătiți să discutăm pentru găsirea unor mecanisme de limitare a daunelor”, a spus el.

Referitor la declarațiilor unor oficiali ruși și din cadrul Alianței Nord-Atlantice cu privire la un război, Oleg Malghinov a afirmat că este vorba de afirmații ale unor militari, la nivel politic fiind exclus un război între cele două părți.

”Generalii sunt generali, ei nu vorbesc despre război, ci despre pregătire (...) Să avem o abordare logică. Credeți că NATO va ataca Rusia? Vă este teamă că Rusia ar putea ataca un stat NATO? Nu este nicio șansă (...) Sunt convins că din partea politică nu există nicio șansă să existe un război între Federația Rusă și un stat NATO. Este exclus”, a susținut ambasadorul rus la București.