Din dispoziția ministrului de Externe, Luminița Odobescu, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat duminică dimineață la sediul MAE în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse privind tezaurul de la Moscova.

Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric, a transmis MAE printru-un comunicat de presă.

De asemenea, i s-a reamintit ambasadorului necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică.

Reamintim că joi, Parlamentul European a solicitat printr-o rezoluție Rusiei să returneze integral României tezaurul.

Eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scria pe Telegram că România vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naționale, a adăugat Zaharova, a informat joi dzen.ru, care citează mai multe media ruse, printre care RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Ea a susținut că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică depășesc, "potrivit calculelor experților", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova, în 1949, Moscova "i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial". Publicația rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

Și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat virulent vineri față de decizia UE de a cere Rusiei să restituie Tezaurul României, afirmând că ”românii nu sunt o națiune” și că solicitarea este o ”obrăznicie”, relatează TASS, preluată de HotNews.ro.

”Românii, după cum se știe, nu sunt o națiune, ci un un mod de viață. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioți, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României”, a scris Medvedev într-o postare făcută pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.