Ambasadorul Rusiei la UE susține că Moscova ar avea dreptul de a lansa un „contraatac” dacă va simți că trebuie să protejeze cetățenii ruși care trăiesc în estul Ucrainei. Occidentalii se tem în continuare că Rusia va invada Ucraina în curând.

„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocați ... Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiți surprinși dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu nerușinare cetățeni ruși oriunde - în Donbas sau în altă parte", a declarat, într-un interviu acordat The Guardian, Vladimir Cijov, care e ambasadorul Rusiei la UE din 2005.

Cijov s-a referit la o „provocare" din partea ucrainenilor, care ar putea organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, iar ”apoi să le lovească cu toate forțele lor, provocând astfel o reacție a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale".

De partea cealaltă, unul dintre scenariile avansate de serviciile de informații occidentale este  acela că Rusia ar putea recurge la operațiuni „sub steag fals” (acțiuni sub acoperire concepute pentru a induce în eroare, astfel încât par a fi efectuate de către alte entități). 

Trei surse occidentale din domeniul securității citate de Reuters susțin că mercenari ruși cu legături cu spionii Moscovei și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni.

Donbas este o regiune separatistă din estul Ucrainei, Kremlinul susținându-i pe rebelii proruși de aici, începând cu 2014. În ultimii ani, sute de mii de pașapoarte au fost oferite unor locuitori din această regiune care nu se mai află sub controlul Kievului.

Peste 14.000 de persoane au fost ucise în acest conflict declanșat în 2014.

Rusia a negat întotdeauna că este parte a conflictului, în ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul. Cijov a descris afirmațiile potrivit cărora trupele ruse se află deja în regiunea Donbas ca fiind o „minciună”, dar a avertizat că o escaladare bruscă a conflictului de acolo sau o „provocare” ucraineană ar putea precipita acțiunile Kremlinului.

În condițiile în care circa 145.000 de soldați ruși masați la granița cu Ucraina, oficialii serviciilor de informații din SUA au declarat în weekend că Rusia a accelerat planurile pentru o invazie și ar putea muta în curând trupele peste graniță. .

Cijov a respins temerile occidentale cu privire la un conflict iminent. El a explicat că numărul trupelor ruse de la granița cu Ucraina este echivalent cu cel al Zapad 21, un exercițiu militar la scară largă desfășurat în septembrie anul trecut împreună cu Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA sunt de părere că președintele rus, Vladimir Putin, nu a luat „decizia finală" privind invadarea Ucrainei, dar „o acțiune militară ar putea avea loc în orice moment".

SUA și-au mutat ambasada de la Kiev în Lviv, oraș din vestul Ucrainei, a anunțat secretarul de stat Antony Blinken.

Și prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că o invazie rusă este posibilă „în următoarele 48 de ore". „Suntem în pragul dezastrului”, a spus el, îndemnându-l pe Putin să facă un pas înapoi.

Ministrul de externe Serghei Lavrov i-a spus luni președintelui Putin că SUA au înaintat propuneri concrete la garanțiile de securitate cerute de Moscova, dar răspunsurile primite de la NATO și UE nu sunt satisfăcătoare. Cu toate acestea „există întotdeauna o șansă” de a ajunge la un acord de securitate cu Occidentul, a spus Lavrov, adăugând că trebuie continuată calea democrației pentru a obține garanțiile de securitate.

Astăzi sosește la Moscova cancelarul german Olaf Scholz venind de la Kiev, unde a făcut apel la Rusia să profite de „ofertele de dialog” pentru dezamorsarea crizei ucrainene.