Țările de Jos au preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni. O serie de provocări așteaptă un răspuns adecvat. Migrația și, în consecință, presiunile puse pe Schengen ocupă un loc cheie.

Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Țărilor de Jos în România, spune că Președinția olandeză se va concentra nu pe adoptarea de măsuri noi, ci pe implementarea celor deja agreate de cele 28 de state membre.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă de luni, 11 ianuarie 2016, care a marcat la București lansarea Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie - iunie 2016).

Una dintre presiunile majore derivă din efectele migrației și a fenomenului refugiaților, ceea ce necesită eforturi concentrate. Accentul se va pune pe consolidarea frontierei externe a Uniunii Europene - prioritate de top, așa cum a subliniat și Consiliul European din decembrie.

Răspunzând întrebării EurActiv.ro cu privire la ce fel de Schengen se prefigurează, date fiind efectele în urma migrației, dar și a atacurilor teroriste,  ambasadorul Stella Ronner-Grubacic a subliniat:

"Schengen se află sub o mare presiune. Trebuie să fim mai atenți la managementul frontierelor externe, problemele și provocările sunt atât de mari încât trebuie să ne concentrăm eforturile în această perioadă.


"După cum știți, sunt șase state membre Schengen care au impus măsuri temporare, trebuie să ne asigurăm că putem administra o atât de mare presiune"

, a adăugat ambasadorul Ronner-Grubacic.  

Președinția-trio

Mandatul prin rotație la conducerea Consiliului a revenit, pentru o perioadă de șase luni, Țărilor de Jos, însă agenda lansată la început de an s-a referit la o perioadă triplă, dat fiind că Țările de Jos au gândit o agendă comună cu succesoarele la șefia Consiliului, Slovacia și Malta - de aici, apelativul "Președinția trio".

Schengen, prioritate de top pentru Președinția-trio

 
  • Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a subliniat necesitatea menținerii Schengen:

"Există mai multe provocări, una dintre ele este legată de spațiul Schengen. Există disfuncționalități, unele serioase, în privința Schengen. La început, pe fondul migrației, s-a recurs la diverse măsuri bilaterale (…) Este o necesitate să menținem Schengen - există o corelație între libertatea de mișcare și aplicarea Schengen, acesta din urmă fundamentează libertatea de mișcare." - Lazăr Comănescu

Ministrul Lazăr Comănescu a spus că perioada dificilă va fi depășită de Uniunea Europeană, menționând că și din alte experiențe "UE nu a ieșit slăbită, ci întărită. "Sper să se întâmple același lucru și în privința spațiului Schengen”, a mai spus Comănescu.

Protecția granițelor

  • Președinția trio (olandeză, slovacă, malteză) va urmări să îmbunătățească Sistemul Comun European de Azil.
  • În privința Schengen, este important să crească atât eficiența în interiorul zonei libere de granițe, cât și extinderea acesteia.

România face eforturi de mai mulți ani pentru a fi acceptată în Schengen și, în scurt timp, Comisia Europeană va face public un nou raport în baza Mecanismului de Cooperare și Verificare.