Acuzațiile Moscovei împotriva Occidentului îngrijorează, în special, țările din Europa de Est, potrivit Corriere della Sera.

Cele trei țări baltice, dar și Polonia, care se învecinează cu Belarusul amicului fidel Lukașenko și Moldova, care este aproape de Transnistria, o regiune locuită de ruși care s-a autoproclamat independentă de aproape 35 de ani.

Țările Baltice

Este cea mai fierbinte zonă, unde întreaga NATO implicată direct în garantarea securității Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Suedia este, de asemenea, pe cale să-și trimită trupele în acea regiune. Între cele trei capitale, Tallinn, Riga, Vilnius și Moscova există schimburi continue de "atacuri" destul de neprietenoase. Kremlinul amintește mereu că acea zonă făcea parte din Imperiul Rus și URSS (nu în perioada dintre 1920 și al Doilea Război Mondial) și că acolo locuiesc sute de mii de ruși, mulți născuți în acele state.

Țările Baltice, așadar, sunt deosebit de suspicioase și agresive. Au proclamat Rusia țară teroristă, după începutul războiului din Ucraina. Și, cu siguranță, îi tratează pe ruși neprietenoși (între o treime și un sfert din populație în Estonia și în Letonia; "doar" 170.000 în Lituania). Tallinn și Riga introduc pentru toți obligația să cunoască limba națională, cu examene specifice. În Letonia, din 10.000 de ruși care au încercat să-l susțină, 60% au fost respinși și riscă acum expulzarea. Inclusiv multe persoane în vârst, care au dificultăți obiective. Cine nu are un pașaport rusesc, are un pașaport de "necetățean" (Nepilsoņa pase).

În Estonia, limba rusă este eliminată din școli și toți directorii trebuie să promoveze examenul de limba estonă C1, care include, printre altele, capacitatea de "a înțelege o gamă largă de expresii idiomatice și colocviale, detectând schimbările de registru", într-una dintre cele mai dificile limbi din lume. "Apărarea" cetățenilor ruși, care potrivit Moscovei sunt "persecutați" în cele trei republici, ar putea fi o justificare a intervenției. Dar consolidarea prezenței NATO face acest lucru improbabil.

Polonia și Suwalki

Cu Varșovia, ostilitatea este veche. În ultimii ani, una dintre disputele majore a vizat prăbușirea avionului prezidențial din 2010, care a căzut din cauza vremii nefavorabile, în timp ce zbura către Smolensk, în Rusia.

O comisie de anchetă a continuat ani de zile să caute dovezi ale implicării Moscovei. Odată cu revenirea lui Tusk la guvernare, comisia a fost dizolvată: "Sfârșitul minciunii. Nu există nicio pistă rusă", a declarat Tomczik,  vice-ministrul apărării de la Varșovia. Punctul discordiei dintre Polonia, NATO și Rusia ar putea fi coridorul Suwalki (există întotdeauna un coridor periculos în aceste părți, amintiți-vă doar de cel din Gdansk), care unește Țările Baltice cu Polonia, despărțind Belarusul de provincia rusă Kaliningrad.

Acolo ar putea avea loc un atac terestru. Miercuri, Lukașenko a vorbit despre acest subiect și cu comandantul sectorului Nord-Vest din Belarus, generalul Naumenko. Președintele întreabă, dacă în cazul unui conflict, ar fi necesară "combaterea republicilor baltice". Apoi, adaugă: "Și ați lua și o parte din Polonia?". Răspuns: "Da, mică". "Sunteți sigur că puteți deține acest teritoriu?". Răspuns: "Toate acțiunile sunt planificate, personalul se pregătește, nu doar pe terenuri de exerciții, ci și unde ar putea fi deschis frontul, pentru ca ofițerii să cunoască locurile".

Transnistria

Este un teritoriu al Moldovei la granița cu Ucraina, locuit de ruși și independent de facto din 1990. Dacă Moscova ar reuși să ocupe regiunea Odesa, atunci ar stabili continuitatea teritorială cu Transnistria. Acum poate conta, în schimb, pe 2.500 de oameni prezenți acolo ca trupe de interpoziție.

Moldova a blocat exporturile din regiune în Europa încă din ianuarie și acest lucru este văzut de Rusia ca o provocare. Însă, ministrul de externe al Transnistriei a declarat marți că Tiraspolul nu intenționează "să ceară Rusiei să fie inclusă în Federație". Și, a adăugat: "Nu amenințăm pe nimeni și vom depune toate eforturile posibile pentru a nu fi implicați în niciun conflict".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA