Președintele SUA, Joe Biden, a reafirmat importanța parteneriatului transatlantic, afectată de mandatul lui Donald Trump.

"America s-a întors. Alianța transatlantică a revenit", a declarat Joe Biden, la Conferința pentru securitate de la München, într-un discurs online. 

”Nu privim înapoi. Privim împreună înainte. Alianța transatlantică are o bază solidă”, le-a reamintit Joe Biden liderilor europeni.

Lupta dintre democrație și autoritarism a ajuns într-un "moment crucial", a mai spus Joe Biden, făcând apel la apărarea și consolidarea democrației: ”Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre, ci cel mai bun mod de a realiza promisiunea viitorului nostru”.

Un sentiment de ușurare era palpabil la Hotelul Bayerischer Hof din capitala bavareză, de unde directorul Conferinței pentru securitate de la München, Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în SUA, a găzduit o videoconferință la care au participat Joe Biden, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, notează Deutsche Welle.

Au existat însă și indicii că Alianța nu va fi pur și simplu o întoarcere la vechea ordine mondială. Biden a avertizat împotriva restabilirii blocurilor de putere din timpul Războiului Rece, în timp ce Macron a vorbit despre o reechilibrare a legăturilor transatlantice, în special în ceea ce privește apărarea.

Acesta a fost primul pas din încercarea anunțată de Biden de a restabili rolul SUA de jucător de echipă multilaterală după patru ani de "America First". 

Macron a reiterat viziunea sa despre o Uniunea Europeană mai puternică, precizând că europenii trebuie ”să preia mult mai mult din povara propriei lor protecții”.

”Trebuie să creștem investițiile pentru apărare”, a spus președintele francez, amintind că în mandatul lui Trump problemele au fost legate de contribuția la bugetul NATO și cheltuielile aliaților pentru apărare. 

SUA nu vor renunța nici sub Administrația Biden la ținta de 2% pentru apărare, dar tonul e acum conciliator, iar Merkel și Macron au promis că vor crește cheltuielile pentru apărare. 

Deși a avut o relație bună cu Donald Trump, premierul Bori Johnson a salutat din nou schimbarea de la Washingon: ”Așa cum ați văzut și auzit anterior, America a revenit fără rezerve în poziția de lider al lumii libere, iar acesta este un lucru fantastic".